Назначаването на Коцев се дължи на вътрешнопартийни политики и е малко вероятно той да подобри реномето на България в ЕС, пише в грамата (07SOFIA1155), публикувана от сайта "Биволъ", който има права върху документите на Уикилийкс.

Коцев е представен като опитен дипломат, но и като уклончив бюрократ и кариерист, способен на "византийски номера".
Експерти на ЕС, които подготвят докладите, се оплакали от липса на сътрудничество от страна на служители на МВР по същото време, когато Коцев бе зам.-министър, отговорящ за въпросите на интеграцията в ЕС (по време на правителствата "Сакскобургготски" и "Станишев" - бел. ред.).

В първия си мандат Коцев отговарял за преговорите по раздел "Съдебна система и вътрешни работи" от Договора на България за присъединяване към ЕС. Именно тези области са най-критикувани във всички доклади от мониторинговия механизъм на ЕС след присъединяването.
Освен това, Коцев с бездействието си е провалил мащабен американски проект за сътрудничество между американските служби и МВР, пише още посланикът.

Той не пропуска и факта, че бащата на Бойко Коцев - Васил Коцев, е най-дълго управлявалият шеф на комунистическото външно разузнаване на България и твърде вероятно е участвал в ликвидирането на писателя Георги Марков в Лондон през 1978 г.
Бойко Коцев е стриктно лоялен към социалистическия "барон" Румен Петков, но също така е политически приемлив за президента Георги Първанов и за министъра на външните работи Ивайло Калфин, които вземат решения за дипломатическите назначения, докладва преди 4 години Байърли.

Най-скандална е информация, съобщена на американците от бившия шеф на Националната служба за сигурност Атанас Атанасов. Според него Коцев е бил неофициален юридически съветник на покойния Стоил Славов, съосновател на СИК, взривен през 2004 г. Байърли уточнява, че информацията не е потвърдена от независими източници. За Славов е известно, че преди да стане силов застраховател е работил в предшестващата НСО - УБО, карал е пилотната кола на ескорта на Тодор Живков и дори за малко е бил негова лична охрана.

Потърсен за коментар Атанас Атанасов нито потвърди, нито отрече тази информация, като обеща по-късно да изпрати становище, уточнява "Биволъ". Оттам обаче припомнят, че през април 2002 г. Атанасов заяви в предаването "В десетката" по bTV, че е разговарял с премиера Симеон Сакскобургготски за назначаването на Бойко Коцев като зам.-министър и го е предупредил, че това няма да се понрави на западните ни партньори.

Самият Бойко Коцев не е отговорил на запитване за коментар.