Това коментира пред Дир.бг бившият финансов министър при правителството на Иван Костов - Муравей Радев. 

Помолен да коментира има ли пробойни в Българската акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/, Радев заяви: 

"Според мен, въпросът е много прост и вече достатъчно ясен. Най-напред това е една електронна система, която подпомага да се контролира движението на акцизни стоки в страната. Тя е създадена от преди няколко години. Четири години вече работи и показва много добри резултати, тя увеличи събираемостта от този вид данък - акцизи. Това е безспорно. Системата е полезна и трябва да продължи да съществува.

Оказва се обаче, че тази система има някакви пропуски по отношение на защитата от външна намеса, хакерска, злонамерена и прочие. И това е безспорен факт. Този факт е установен от самата Агенция "Митници".

Тук стоят двата въпроса. Тези пропуски в защитата дали умишлено са допуснати, за да може в един момент системата да бъде занулена и да бъде източен акциз?Вторият въпрос е ощетена ли е страната от действията на външни, злонамерени сили без значение откъде идват те?

И на двата въпроса проверяващите органи до момента дават категорично следните отговори:

Първо - няма злонамерено, умишлено допуснат пропуск в системата, това е нещо нормално в тези сложни системи да се случва. Агенция Митници е взела вече достатъчно мерки за отстраняването на тези няколко пропуска. Доколкото разбирам, предстои отстраняването на последните два пропуска, които могат да допринесат за подобно явление.
Вторият въпрос също така има категоричен отговор и той е даден от проверяващите и по конкретно от прокуратурата, която е категорична, че няма източване на пари от акцизи в резултат на пропуските в защитата на системата. Системата действа добре, тя върши своята работа и събира повече пари отколкото преди да бъде въведена. Но няма източени пари в резултат на пропуски или слабости в нейната защита. Т.е. не е било използвано до момента този пропуск в самата система".

Според Муравей Радев този въпрос много на широко се политизира и се използва доста активно за предстоящия вот на недоверие, който днес се гледа в парламента.

"Този вот на недоверие е съшит целия с бели конци, търси се възможност да се стъпи на него, за да се обоснове вота на недоверие. Затова казвам, че когато фактите говорят и боговете мълчат. Ама нашата опозиция това нещо не го спазва", коментира Муравей Радев, който допълни, че това е "изцяло е политаканстване".

Той се обоснова, че това е така, защото заключенията на контролните органи по двете линии не е умишлено направено да има пропуск в защитата на БАЦИС и не съществува до момента източване в резултат на този пропуск.

Запитан как все пак работи сегашното ръководство на Митниците, Радев отговори:

"Не мога да знам оперативно как работи сегашното ръководство на Митниците, защото съм доста встрани от тази система, но съдя от крайните резултати. А крайните резултати в последните няколко години са много добри. Увеличени са приходите от всички данъчни постъпления и те създават условия за получаване на бюджетен излишък. Вече втора година това се случва в България, което е много добро постижение на правителството. Което и да е правителство, ако има тези резултати, то ще получи похвала от мен".