Бившият председател на БСП и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков призна за акциите си в "Трейс груп холд" АД в интервю за ПИК. От Dir.bg го потърсихме за коментар, но Миков отказа повече да разисква тази тема, тъй като подозира вътрешнопартийното му дискредитиране.

Името на компанията нашумя след трагедията край Своге, при която загинаха 17 души.

Както вече стана ясно, в списъка на притежателите на акции в "Трейс груп холд АД са още Данаил Кирилов от ГЕРБ - описан като областен управител и депутат, Румен Порожанов, описан като депутат и шеф на кабинета на финансовия министър, настоящ министър на земеделието, храните и горите. Там личат и имената на Трайчо Трайков, вписан като министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов, както и Антон Кутев - като депутат от БСП.

В интервюто Миков обяснява, че преди около 15 години е предоставил една сума и тя е публична и декларирана в Сметната палата, на инвестиционен посредник за управление. "И оттам насетне този посредник инвестира в различни ценни книжа на различни дружества. Периодически това се употребява и се коментира. Аз не съм крил никога тези си участия", казва Миков.

Всичко може да се види в справките на Сметната палата. Става въпрос за пренебрежимо малки акции, доколкото и аз се запознах с материала. Такива има и в други дружества, като периодически инвестиционният посредник едни продава, а други купува. Аз не съм имал и нямам скрити участия във ВЕЦ-ове и хотели чрез подставени лица, обяснява бившият лидер на БСП.

В отговор на въпрос да разбирам, че имате някакви акции в "Трейс груп", но не оперирате с тях, а това го прави инвестиционният посредник?, Миков заявява "Не, нямам никакви. Инвестиционният посредник от едни дружества купува, на други продава движи в зависимост от котировките на борсите.

В момента това се усилва и от близки до БСП медии с цел вътрешнопартийно дискредитиране. След като са ограничили правото ми да бъда избиран, сега очевидно водят кампания срещу мен.  Може би в перспектива са намислили и други ограничения с цел да  бъдат дискредитирани хора, неудобни на днешното ръководство."