Това заяви за днешния брой на в. "Дейли телеграф" британският министър на правосъдието Джак Стро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Стро посочва, че решението е помогнало за подобряване на двустранните отношения и за сключване на петролен договор между Либия и британската петролна компания "Бритиш петролиъм".
Петдесет и седем годишният Меграхи бе осъден на доживотен затвор за атентата срещу пътнически самолет над шотландското село Локърби през 1988 г., в който загинаха 270 души. Той обаче бе освободен от шотландските власти миналия месец от хуманни съображения, тъй като е болен от рак в терминална фаза. Освобождаването му и посрещането му като герой в Триполи предизвикаха международни остри реакции, които според опоненти на британския премиер Гордън Браун са навредили на отношенията между Великобритания и САЩ.
На въпрос дали търговията е била фактор в решението му да включи Меграхи в двустранното споразумение на прехвърляне на затворници с Либия, Стро отговаря: "Да, изигра много голяма роля. И не смятам, че трябва да се извинявам за това. Либия беше неблагонадеждна държава. Искахме да я върнем в международната общност. И това включваше търговията, защото тя играе много важна роля в това и оттам се стигна до сделката с Бритиш петролиъм".
До това споразумение обаче така и не се стигна, тъй като шотландските власти освободиха Меграхи от хуманни съображения, отбелязва Ройтерс. В сряда премиерът Гордън Браун заяви, че не имало "никакво покриване, никакви двойни игри, никаква петролна сделка", а вицепремиерът Питър Манделсън окачестви като оскърбителни твърденията, че освобождаването на Меграхи е било свързано с търговска сделка.
Британското правителство се стреми да се разграничи от случая и заявява, че решението е било взето от независимите местни власти на Шотландия в лицето на шотландския министър на правосъдието Кени Макаскил, припомня Ройтерс.