Всеки, който заема такъв пост, знае, че това е временно явление, но вярвам, че във времето, което остава до края на мандата, ще успея. Разчитам на екипа си, на подкрепата от колегите си, но и съм готова, ако не успея да бъда отстранена, каза Атанасова.

Напрежение в системата 2012 г. няма и това се дължи на обезпеченото финансиране. Апаратурата понякога се разваля, но проблемът е решен, каза министърката по повод счупения апарат за лъчетерапия в Националната онкология.

В момента вървят обществените поръчки за апаратура на големите болници, включително и за онкологията, успокои тя.

Инспекторатът на МЗ в момента проверява Университетската педиатрична болница, но аз призовавам всички, които установяват нередности, да се обаждат. Тя каза това по повод разследването за лекарка, която давала лекарства на болни деца с изтекъл срок и искала пари за прегледи. Въпросната лекарка е вече уволнена, съобщи Атанасова.

7 милиона държавата не може да отдели за необходимите ремонтни дейности в "Пирогов" и по-специално в детската реанимация. Но ще действаме постепенно. Проблеми има и в другите болници. Болница "Пирогов" получава 4 млн.лева средства на месец от НЗОК и МЗ и говорихме с проф. Димитър Раденовски (директора на болницата) как да се решат проблемите, защото там става дума за лоша материална база, но голям и добре подготвен екип от над 500 лекари и 1200 медицински сестри, допълни Атанасова.

Тя е отишла в дома за медико-социални грижи в Плевен след доклад на Агенцията за защита на детето от 2011 г. и една неправителствена организация. Като прочетох се ужасих и веднага отидох на място и всичко беше така, посочи Атанасова, като припомни, че сигналите са били отдавна, а не са се взимали мерки.

Една от горещите теми е още от управлението на д-р Стефан Константинов за цената на лекарствата. Но вече има промени в наредба 10 – те са одобрени от Надзорния съвет на НЗОК и ще има намаляване цените на лекарствата.

Комисията по реинбурсиране и цени е задължена да проверява цените, но дали това се случва, защото имам сигнали, че това се прави, уточни министърката на здравеопазването.

Десислава Атанасова не скри, че лекарите бягат от България. Според нея причината е заплащането и специализацията. Имало е нулеви години и младите хора не са могли да се реализират в България.

За лекарите от спешна помощ ще има увеличение от 20% за заплати от 1 юни, това са възможностите в момента, допълни тя. Наредбата за специализацията ще даде възможност на лекарите от спешна помощ да специализират и други специалности, не само спешна. В момента се готвят и промени в Наказателния кодекс за защита на лекарите от спешна помощ, които много често отиват при тежки случаи, без да знаят в какъв дом и при какви хора отиват и понякога са подложени дори и на насилие.

Според Атанасова не може да се искат пари за екип, но ако някой иска специално екип- това е друго. Но съм категорично против пациент да чака с проблем в коридора на здравно заведение и да го задължават да плати за екип. Но аз съм категорично против пациент да дава пари директно на лекаря, това трябва да става чрез различни фондове, уточни тя.

За момента задълженията на болниците са 370 млн. лева, като от 70 млн. за просрочени, но аз съм поискали погасителни планове от техните мениджъри. Проблемът с неосигурените е причината за дълговете на болниците – аз съм го поставила на дебат и да го обсъждаме с най-широка публичност. Така сме се разбрали и с д-р Пламен Цеков, директора на НЗОК.