Спорните промени в Закона за биологичното разнообразие ще бъдат обсъдени със заинтересованите страни на кръгла маса в Парламента, предава БНР. Експертната дискусия се организира по инициатива на председателя на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която в края на миналата седмица заяви, че от ГЕРБ няма да подкрепят поправките, внесени от коалиционния партньор НФСБ.

Ден след протестите в защита на българската природа, председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева даде заявка, че ще се търси ефективен начин за управление на защитените зони:

"Това е духът на екологичното законодателство - да се опира на научното мнение."

Точно обратното предвиждат оспорваните промени, подготвени от бившия екоминистър Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов. Поправките изключват българските учени от процеса на управление на защитените зони, но същевременно ги задължават да предоставят безвъзмездно своите първични данни и експертиза на МОСВ за изготвянето на документи. Екологът и настоящ общински съветник Тома Белев:

"Всичко ще бъде в ръцете на министъра, към когото няма изисквания, и ще взима решенията по усмотрение."

Недоволство предизвиква и условието за задължителното разработване на териториални планове за управление, което ще доведе до дублиране на дейностите между регионалните екоинспекции и националните и природни паркове, алармират природозащитниците. Според тях с управлението на защитените зони трябва да бъде натоварена най-подходящата структура.