Темата за намаляване на обхвата на мрежата "Натура 2000" изобщо не е в рамките на законопроекта за промени в Закона за биологичното разнообразие, който се обсъжда в момента в парламента. Това каза председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева в извънредно изявление пред централата на партията.

Законопроектът, който се обсъжда, включва създаването на система за управление с ангажирането както на централно ниво и на научната общност, и на администрацията на МОСВ, така и на регионално ниво - на регионалните инспекции за управление на мрежата, поясни Василева. Ние категорично не подкрепяме каквито и да било предложения и няма да подкрепим предложения за промяна на обхвата на мрежата, посочи още тя.

Председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите организира идния вторник кръгла маса за промените в закона в Народното събрание. Тя поясни, че от ГЕРБ държат на постигането на общо съгласие по тази толкова важна тема, свързана с опазването на околната среда, и са готови да чуят мнението на всички заинтересовани страни.

Василева отбеляза, че ГЕРБ няма да подкрепи предложенията, внесени след първото четене от Валери Симеонов и група народни представители. Тя допълни, че са достатъчно коректни към своя коалиционен партньор и са го осведомили за това.

За нас от ГЕРБ е изключително важно да заложим на научния подход, когато говорим за управлението на мрежата от защитени зони "Натура 2000", в този смисъл ние сме внесли наши предложения, консултирали сме ги и с научната общност, каза Василева.

Законът беше приет на първо четене в парламента и предстои разглеждането на текстовете за второ четене.

Този четвъртък стотици хора в 9 града се противопоставиха на техните предложения, които по същество предвиждат в бъдеще екоексперти и природозащитни организации да нямат думата при определянето на обхвата и правилата за "Натура 2000".