Приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване на служебен министър-председател. Във втория ден, отреден за срещи с потенциалните кандидати по Конституция, държавният глава прие на "Дондуков"2 последователно омбудсмана Диана Ковачева, тримата подуправители на Българската народна банка и двамата зам.-председатели на Сметната палата. 

Диана Ковачева коментира, че президентът е наясно, че тя заминава за Страсбург, тъй като е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека. "Клетвата ми е съвсем скоро, така че не мога да стана служебен премиер", каза тя и допълни, че подава оставка още следващата седмица. Не спести личното си мнение, че омбудсманът и неговият заместник "трябва да стоят далеч от политиката". 

Последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров.

Чобанов определи разговора с президента Румен Радев като съдържателен и полезен и за двете страни и каза, че държавният глава трябва да намери решение в тази ситуация. Чобанов каза, че във всяка ситуация е постъпвал много отговорно, в името на публичния интерес.

Колегата му подуправител Радослав Миленков заяви, че трябва да има здрава дистанция между Българската народна банка и политическия живот. "Целият ми професионален път е като банкер, не като политик", каза още Миленков.

"Включването на управителя и подуправителите на БНБ в процедурата за избор на служебен премиер е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълним конституционната процедура", пък беше коментарът на Андрей Гюров след срещата си с президента. Двамата с бившия депутат от ПП обсъдили ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната, както и всички процеси, нормативни и други, свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и задачите, които предстоят.

Процедурата при президента завърши със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Двамата влязоха последни на "Дондуков" 2, но останаха там най-дълго - повече от час, докато останалите излизаха начбързо от Президенството.

"Ние не сме най-подготвените и най-подходящите хора. Има страхотно много хора в тази държава, които заслужават да бъдат на тази позиция", заяви Тодоров след срещата с Радев, като направи уговорката, че говори и от името на Горица Кожарева, което стоеше плътно до него. Според заместниците на Димитър Главчев "е недоразумение изборът да се свежда до 10 човека".

"Двамата в момента сме подложени на невероятно напрежение", призна Тодоров и разкри, че съпругата му не може да спи от притеснение вече цял месец. Предположи, че това се отнася и до съпруга на Кожарева.

Докато президентът Румен Радев се срещаше с претендентите за служебен министър-председател на "Дондуков 2", както повеляват последните конституционни поправки, направени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, в парламента продължиха да се обвиняват кой носи вината за бомбите, заложени в тях.

Бойко Борисов изпрати медиите при Христо Иванов и правосъдния министър Атанас Славов с коментара, че той изцяло им се е доверил. Успокои още, че мераклии за служебен премиер винаги ще има.

В същото време ГЕРБ и ДПС взеха спешни мерки да запълнят част от дупките в Конституцията, които към момента могат да се окажат пречка пред назначаването на служебен премиер. Спешно беше свикана правната комисия, а след това и пленарната зала гласува на първо четене промени в закона за БНБ, за Сметната палата и за омбудсмана. Целта на корекциите - да позволят на потенциалните кандидати за служебен премиер, които са ръководители на изредените в основния закон държавни институции, и на техните заместници да заемат и друга държавна длъжност.

Сега законът им забранява съвместяване, а това ще рече, че никой от тях без тези законови промени не може да стане служебен министър-председател. Депутатите записаха, че длъжностите, изброени за потенциален служебен премиер, ще могат да излизат в неплатен отпуск и след това да се връщат на стария си пост. Опозицията възрази и упрекна авторите на конституционните промени, шести поред, че отново нарушават основния закон с днешните промени. Въпреки идеята законът да мине и на второ гласуване, след дълга почивка за юридически консултации, зам.-председателката на правната комисия Анна Александрова оттегли предложението за второ четене. Така най-рано след три дни поправките могат да станат факт.

Остава президентът да вземе решението си и да насрочи консултации с партиите, след като по-рано днес пред медиите той повтори, че кръгът силно се стеснява и "заради редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности". Точно заради това депутатите се заеха на галоп да променят законите.