"Мераклии за премиери винаги ще се намерят. Аз мисля, че президентът е отговорен човек и на него може в случая да се разчита да не влезем в такава колизия", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Не мога да коментирам кой ще е служебен премиер, има Конституция, по която се действа, а аз гласувах пълно доверие на Христо Иванов. За подробности питайте него и министър Славов", препрати медиите Борисов по повод проблемите, които следват от последните конституционни поправки.

Коментарът му бе по повод проблема с отказите на потенциалните кандидати за служебен премиер, след като до момента двама от десетте отпаднаха, а самият той предупреди, че не желае свързаните с ГЕРБ Росен Желязков и Димитър Главчев да бъдат назначени на поста от Румен Радев. Резервите си изказа по време на среща с президента вчера и управителят на БНБ. Днес предстоят консултациите на държавния глава с останалите петима, изредени в Конституцията като възможни номинирани за служебен премиер - заместниците на Главчев в Сметната палата, както и подуправителите на БНБ, които са трима.

 

"Вие сте интересни хора - аз си мислех, че ще ме попитате как в последния ден на кабинета се раздават централи, няколко милиарда се разхвърлят от едно в друго министерство, правят се назначения в митниците и то на водещи митници. А вие ме питате какво ще стане след два месеца и половина", обърна се към журналистите лидерът на ГЕРБ в отговор на въпрос дали е възможно заради промените в Конституцията да се стигне до ситуация, при която има 480 депутати и народни представители с двойни заплати, предава БТА.

Борисов бе попитан за решението да бъдат иззети 100 % от печалбите на държавните предприятия, които се прехвърлят в държавния бюджет. На въпрос дали може да има проблем с бюджета на страната, лидерът на ГЕРБ цитира Международния валутен фонд (МВФ), който, по думите му, казва, че е груба грешка да се декапитализират енергийните дружества.

"Поне да слушаме какво ни казват отвън, нали всички само с посолствата се оправдават и с чужди държави. Затова мисля, че това не трябва да се допуска. Факт е, че то си става и сегашният кабинет, без да съгласува нищо, еднолично си взимат решения и си управляват", добави Борисов.