Приключиха срещите на държавния глава Румен Радев с потенциалните кандидати по Конституция за поста на служебния премиер. Най-дълга беше тази между президента и двамата зам.-председатели на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Кожарева. Разговорът им с Радев продължи цял час.

От името и на двамата Тодоров заяви, че те не са най-подходящите хора за отговорната държавна позиция. Горица Кожарева стоеше плътно до него. Двамата влязоха заедно и заедно излязоха от "Дондуков" 2.

"Ние не сме най-подготвените хора за тази позиция. Подложени сме на невероятно напрежение. Виждате какви недоразумения се получават - да се свежда до 10 човека в държавата. Ние сме финансисти, работили в нашите сфери. Сега трябва да присъстваме тук по силата на служебните ни позиции", каза Тошко Тодоров.

"Това е недоразумение да се свежда до 10 човека в държавата. Не смятаме, че сме най-подходящите хора", добави той, като допълни, че в България има много други личности, които са по-компетентни.

"Съжалете ни, моля ви се, хора. Страхотни сте, благодаря ви. Нека да се приберем, съжалете ни", примоли се зам.-председателят Тошко Тодоров, като се опита да си пробие път през журналистическата обсада и дъжда от въпроси.

Снимка: БТА

"Нали знаете, че е решение на президента", отговори Тодоров на въпроса какъв е резултатът от консултацията с Румен Радев.

Медиите попитаха защо точно с двамата е продължила толкова дълго време срещата на президента.  "Не ние определяме", отвърна Тодоров.

А накрая направи личното признание колко притеснено е било и семейството му. "Съпругата ми от 1 месец не е спала", каза Тодоров, като допълни, че сигурно и съпругът на г-жа Кожарева се е притеснявал. 

Снимка: БТА

Преди двамата зам.-председатели на Сметната палата при Румен Радев се изредиха другите от конституционния списък за служебен премиер - тримата поудправители на БНБ и омбудсманът Диана Ковачева, а вчера с президента се срещнаха управителят на националния трезор Димитър Радев, председателят на НС Росен Желязков и председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

До момента никой от осмината потенциални номинации за служебен премиер не издаде какво е решението на президента или какво е неговото лично становище по въпроса дали да се съгласи да поеме поста.

Междувременно парламентът по иницатива на ГЕРБ спешно промени закона за БНБ, за Сметната палата и за омбудсмана, за да уреди възможността, ако някой от ръководството на трите институции стане служебен министър-председател, то да излезе в неплатен отпуск и да не си губи работното място след края на мандата на служебния кабинет.