Тримата подуправители на Българската народна банка - Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков, се срещнаха с президента Румен Радев на "Дондуков" 2 относно процедурата за назначаване на служебен премиер. Те подкрепиха казаното вчера от управителя на Централната банка Димитър Радев, който също разговаря с държавния глава, че ръководните постове в централните банки не трябва да се съвместяват с политически длъжности. 

Пръв при Радев днес влезе Петър Чобанов. Пред журналисти след това той определи разговора с президента като "съдържателен и полезен и за двете страни". По думите му обаче в момента не е такъв етап от консултациите, в който да се даде отговор "да" или "не". "Очаквам той да намери решение в тази ситуация", допълни Чобанов. 

"Във всяка ситуация съм постъпвал отговорно, в името на публичния интерес. В момента това, което правя като подуправител на БНБ, също е много важно", каза още Чобанов.

Той припомни, че вчера и управителят на БНБ Димитър Радев е изказал съображенията си защо не е подходящо БНБ да се въвлича в политическия процес. "Екипът на централната банка трябва да продължи да действа и да вървим напред. Оттук нататък всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента", посочи Петър Чобанов.

На въпрос дали би се отказал от поста си в името на националния интерес, Чобанов отговори, че това са хипотези, които ще излязат на преден план, когато президентът вземе крайното си решение.

Радослав Миленков

Сни

След Чобанов на разговор при президента влезе подуправителят на БНБ Радослав Миленков.

"Напълно се присъединявам към думите на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, че трябва да има здрава дистанция между банката и политическия живот", коментира той пред журналисти. Миленков добави, че няма да коментира разговора си с президента. На въпрос дали би бил служебен премиер, подуправителят на БНБ посочи, че според Конституцията може да бъде такъв.

"Целият ми професионален път е като банкер, не като политик", отговори Миленков на въпрос дали би се затруднил със съставянето на кабинет. "Освен това, има правила на ЕЦБ, според които ръководните постове в централните банки не трябва да се съвместяват с такива длъжности", добави той.

Миленков каза още, че не иска създадената ситуация да отдалечава страната от еврозоната. "Спомням си колко труд положихме, направихме и невъзможното", отбеляза Миленков и добави, че остава оптимист за присъединяването на България.

Андрей Гюров

Снимка: БТА

След него на среща при президента отиде и подуправителят на БНБ Андрей Гюров.

"Не сме обсъждали с президента кой да е служебен премиер. Знаете, че включването на управителя и подуправителите на БНБ в тази процедура е решение на законодателя, така че аз съм тук да изпълня конституционната процедура", Гюров на излизане от "Дондуков" 2.

"Обсъждахме ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната, всички процеси - и нормативни, и други, свързани с еврозоната, отговорността на Централната банка", обясни още Гюров.

Това са хипотетични въпроси, отговорността е в ръцете на президента, да намери решението, допълни той.

По-рано стана ясно, че омбудсманът Диана Ковачева е заявила пред президента, че не може да е служебен премиер, защото е избрана за съдия в Съда по правата на човека в Страсбург и предстои да встъпи в длъжност до 17 април.

В опит да ускори процедурата по назначаване на служебен кабинет държавният глава започна още вчера срещи с всички потенциални министър-председатели съгласно заложеното в Конституцията. Досега, освен с Ковачева, той разговаря и с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

Петър Чобанов

Снимка: БТА