Аз лично ще гласувам против кандидатурите на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за КПКОНПИ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента, съобщи "Фокус". Тя посочи, че ПГ на "БСП за България" ще присъства на изслушванията за председател на Антикорупционната комисия и преди гласуването ще вземе решение как да гласува.

На въпрос как тя лично би гласувала, Нинова направи уговорката, че това е нейно лично мнение, а не еднолично налагане на мнение в групата.

"Не се съмнявам в качеството на никого, моделът е сбъркан, който и да е там. Когато са го излъчили едни хора и утре могат да го сменят, ако той тръгне срещу тях", заяви Нинова.

"Защо не внасяме своя кандидатура? Не може да твърдиш, че не искаш депутатите да излъчват този, който трябва да ги проверява, защото той няма да бъде обективен и да внесеш кандидатура. Това е тежко лицемерие. Допуснете теоретично, че проявим такова лицемерие и внесем кандидатура. Ние сме 79, ГЕРБ и "Обединени патриоти" си внасят Сотир Цацаров, "Воля" внасят тяхната кандидатура. Къде ни остава да търсим подкрепа? Искам да сме честни с хората", подчерта лидерът на БСП.

"Къде да търсим подкрепа - в ДПС? Благодаря, но не", обясни още Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите заяви, че са внесли отново техния Антикорупционен закон, в който искат председателя на КПКОНПИ да се назначава от президента. Тя посочи, че от партията го прави не защото президентът е подкрепен от БСП, а защото президентът не разпределя обществени поръчки, не раздава еврофондове и е обективна институция.

"Реагираме днес, защото сме дисциплинирани хора. Искахме да приключат сроковете, процедурите по номинации, да се затвори вчера в 18.00 ч. срока и да говорим днес. Няколко принципни неща. Още при създаването на КПКОНПИ "БСП за България" бяхме против по принципни съображения. Тази комисия беше създадена сгрешено. Тогава ние внесохме своя алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен.

Времето показа, че докато сега съществуваше и работеше нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция. Нещо повече - самият председател на комисията се оказа замесен в корупционни власти. Времето доказа нашето твърдение, че тя няма да сработи. Не може депутатите, управляващото мнозинство, да излъчваме човека, да го избираме и назначаваме, държавата да му плаща заплатата и да очакваме, че той ще ни разследва обективно за корупция и ще ни предаде на съд", каза още Нинова.

Тя посочи, че той ако тръгне да разследва обективно, това мнозинство може да го уволни.

"По този начин създадена комисията няма да пребори корупцията. Сега ни предлагат повече от същото", каза още Нинова.

КПОКОНПИ е мъртво роден орган - ще бъде разминаване с позицията ни, ако внесем кандидатура за председател, коментира още Корнелия Нинова. Тя посочи, че алтернативата на БСП е не на този Антикорупционен закон, не на този формат на КПКОНПИ, не на тази структура. Според нея този орган ще увеличава корупцията, няма да я бори.

Не бих коленичила пред президента, каза лидерът на БСП в отговор на въпрос дали коленичи пред президента. Тя посочи, че би коленичила пред Христо Ботев.