"Няма как да бъде одържавена. Одитът трябва да се направи докрай. Не може да се оздрави или фалира, без да се знае какво е състоянието му", каза още той пред БНР.

Омбудсманът добави, че при него има жалби най-вече за заплатите на хората, които са в КТБ и няма кой да им помогне, той също. По думите му хората няма как да ползват и защитените си влогове и това са рисковете на пазарната икономика. Като не знаем каква е ситуацията – няма как да има изход,  компетентните хора да кажат, призова Пенчев.

По въпроса дали има обяснение за политическото усилие да бъде криминализирано всяването на паника около банките, той заяви:

"Омръзна ми, щом се случи нещо, веднага да променяме законите, най-вече Наказателния кодекс. Ще следя окончателната редакция на текста, когато се приеме, и ще сезирам Конституционния съд. Този текст е излишен, не може истерично да се променя Наказателният закон".

Според поправките в НК, които бяха приети на първо четене, се предвиждат до 10 години затвор за пускане на слухове и всяване на паника около банките.

Какво още се предлага в закона >>

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се извини заради това, че депутатите от ГЕРБ гласуваха "за" спорния закон и заяви, че на второ четене няма да го подкрепят.