Така се дава превес на представителите на прокуратурата и следствието. В проекта, приет на първо четене през септември с неочакваните 184 гласа, се предвиждаше парламентарната квота в тази колегия да има лек превес, за да има макар и минимален контрол върху държавното обвинение.

Новата поправка, внесена от АБВ, обаче бе с гласовете на нейните депутати, тези от ДПС, БСП и Патриотичния фронт. "Против" бяха само от ГЕРБ и Реформаторския блок.

В първоначалния законопроект, който тогава беше внесен с подписите на всички народни представители от ГЕРБ, РБ, ДПС, ПФ и един от АБВ, се предвиждаше в колегията на прокурорите и следователите да има паритет – 6-ма членове, излъчени от магистратите, и 6-ма - от НС.

Предложението на АБВ, което сега беше одобрено, е прокурорската колегия да има 11 членове: главният прокурор, 4-ма, избирани пряко от обвинители, 1 - пряко от следователите, и 5-ма от парламента. Авторите на съдебната реформа от РБ твърдят, че така на главния прокурор се дава възможност да контролира изцяло решенията.

В съдебната колегия ще има 14 души - по 6 избрани от съдиите и от парламента, плюс двамата председатели на върховните съдилища. Това е вариантът, за който пак настояваха ДПС и АБВ.

Отпаднаха и други ключови предложения. Едно от тях беше за явен вот във ВСС, пак внесено от РБ.

Другото - да бъде намален мандатът на членовете на ВСС от 7 на 5 години, също отпадна.

Не бе прието и предложението председателят на ВАС, на ВКС и главният прокурор да бъдат освобождавани от Народното събрание по предложение на една четвърт от народните представители, прието с мнозинство на повече от половината от народните представители.

Друго отпаднало предложение бе това на Реформаторския блок, при неприемане на доклада за дейността на прокуратурата, представен от главния прокурор, ВСС с мнозинство от две трети да се предлага на президента освобождаването му от поста.

Прието бе обаче членовете на ВСС от парламентарната квота да се избират с мнозинство от две трети.

Окончателно промените трябва да бъдат гласувани в пленарната зала на 9 декември на второ четене. По закон обаче преди него могат да се правят промени и депутатите трябва да гласуват отделно всяко предложение, независимо от решението на комисията.