Тогава ще стане ясно продължава ли коалиционното управление в сегашния формат, или министрите реформатори ще трябва да напуснат постовете си.

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно оперативно заседание на Министерски съвет в 17:30 часа на тема стабилността на управляващата коалиция и волята на всички партньори да довършат 4-годишния мандат на правителството.

По-рано стана ясно, че във вторник, по искане на ГЕРБ, ще има извънредно заседание на парламента. Извънредно заседание на НС ще има и в сряда по искане на БСП.

"Вторник е ден разделен, не може в Министерския съвет да сте коалиция, а в парламента – опозиция. Искам да знам какво правим – заедно ли сме или не сме” -  с тези думи се е обърнал премиерът Бойко Борисов към представителите на Реформаторския блок на извънредното заседание на кабинета, предаде bTV.

„Аз съм честен с вас, бъдете честни и вие. Има предел, за мен той настъпи. Или сме заедно, или всеки да си тръгва по пътя (…), заявил Борисов.

Той обвинил реформаторите в лъжа, че ГЕРБ са виновни за проблемите около гласовете "не подкрепям никого" за президентските избори. "Няма да дам да се подигравате с мен и с ГЕРБ", казал им още Борисов.

Премиерът цитирал и изказвания на министри реформатори, които са правени по негов адрес пред депутати: Лукарски, страх ли те е? Москов, пиле шарено ли съм? Кунева, да спра ли парите на учителите, че сме ги били дали предизборно?".

"Кога показахте кой ви е партньор – вие говорите с езика на БСП и ДПС, кажете ми да ви пожелавам ли успех или какво? Аз ясно съм заявил, ако на 6 ноември ГЕРБ не е първа сила, си тръгвам”, били думите на премиера.

На тях Меглена Кунева, лидерът на ДБГ, който е част от Реформаторския блок, отговорила така:

"Имаме вашата подкрепа и постигаме с ваша помощ резултати. Аз не знам какво да кажа, ние се разбираме и подкрепяме. Трябва да намерим начин (…)
Изборният кодекс е тежък, но ние от РБ имаме проблемна ситуация в парламента. Имаме си опозиция и не можем да се справим с колегите… Аз признавам, че не може да се разчита на целия Реформаторски блок и признавам, че не можем да се справим", заявила Кунева.

Веднага след нея говорила пък вицепремиерката Румяна Бъчварова. Тя помолила РБ да спрат да се оправдават с вътрешните си проблеми, разказаха пред вестник "24 часа" министри.

Борисов пък попитал Кунева колко пъти Реформаторите са идвали с готови предложения за политики.

"За Изборния кодекс аз ви търсих. Само за назначения идвате при мен", обърнал се той към Кунева.

Тя на своя страна припомнила на Бъчварова и Борисов, че така и не бе подписан анекс към коалиционното споразумение след излизането на ДСБ.

"Когато има променена фактическа обстановка това се отразява. Два месеца и половина се работи по анекса и изведнъж това се оказа безинтересно за ГЕРБ", отвърнала им Кунева.

Военният министър Николай Ненчев пък похвалил усилията на премиера за решаване на проблема с бежанците след забележка на Борисов, че от РБ се заиграват с темата.

(Очаквайте подробности!)

По-рано през деня друга от формациите в РБ – ДСБ, призова Борисов да подаде оставка, а не „да хвърля държавата в хаос по време на кампания”.

Борисов заплаши Реформаторския блок с „преформатиране на управлението” и им постави ултиматум да не се държат като опозиция, а след това той свика извънредно заседание на Министерския съвет.