По-рано Борисов постави ултиматум на Реформаторския блок - ако ще се държат като опозиция - "довиждане". Той се ядоса, че на заседанията на кабинета министрите от Блока лицемерничели, докато техни колеги депутати критикуват ГЕРБ.

Повод за това станаха спорове около квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината и свикването на извънредно заседание на парламента, за да бъдат направени промени в Изборния кодекс.

"Заплахите срещу политически опоненти, бягството от парламентарен дебат и ограничаването на изборните права на българите в чужбина са свидетелство за недопустима слабост на премиера в кризисна международна обстановка. Нека Борисов поеме политическата си отговорност и подаде оставка след неизбежната изборна загуба, а не да хвърля държавата в хаос по време на кампания", се казва още в позицията на ДСБ, които още преди месеци излязоха в опозиция, макар да останаха част от РБ.

От формацията на Радан Кънев подчертаха, че е безотговорно страната да се дестабилизира и да валят заплахи за създаване на правителствена криза – при тази международна обстановка и то по време на избори. Премиерът е редно да гледа сериозно на стабилността на държавата, смятат от ДСБ.

Те обърнаха към колегите си от РБ - партийните лидери и министри - да гарантират стабилността и сигурността в страната, като се включат активно в кампанията на Трайчо Трайков за президент, а "не в партийни договорки с ГЕРБ".

Според ДСБ само изборът на силен и независим десен президент ще предпази държавата и обществото от несигурността и слабостта на премиера и мнозинството.

Междувременно самият Трайков написа във Фейсбук:

Не виждам защо премиерът се ядосва от резултатите от едно набързо спретнато заседание в кабинета на г-жа Цачева, където се роди квадратчето, облагодетелстващо върхушката в страната. Показателно е днешното единодействие между националистите и ГЕРБ… Добре е изборите да са честни. Не виждам защо ги е страх от това? Гласът на всеки българин е важен! Това е негово конституционно право. Или на някого вече му пречи и Конституцията?!"

Междувременно изтече информация, че премиерът Бойко Борисов е свикал извънредно оперативно заседание на Министерски съвет. То е насрочено за  17,30 часа, съобщи в. "24 часа".

Темата на заседанието ще е именно стабилността на управляващата коалиция и дали всички партньори ще декларират воля за довършаване на мандата.

Освен министрите на заседанието ще присъстват и членовете на техните политически кабинети, както и лидерите на парламентарните групи, които подкрепят правителството.

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?