Причината за искането на оставката е в нормативни промени, предложени от д-р Москов, които от синдиката определят като скандални.

Според КНСБ с тях се давало правото на пациентите сами да си доплащат, за да получат медицинска помощ, по цени, определяни от болниците.

Ако това стане факт, има опасност пациентите да бъдат рекетирани и изнудвани от болниците, с цел да гарантират приходите на лечебните заведения,
смятат от профсъюза.

От КНСБ са категорични, че намеренията на здравния министър са предложените от него промени при първа възможност да бъдат внесени за гласуване в Министерския съвет.

Петър Москов обаче отказвал да проведе срещи със синдиката по темата. В случай, че промените бъдат гласувани без съгласието на синдикатите, от КНСБ допълват, че ще сезират Върховния административен съд.

От пресцентъра на здравното ведомство обявиха, че ръководството на Министерството на здравеопазване е изненадано от изявлението на КНСБ, което е основано на изцяло невярна информация.

Такъв текст не съществува нито като документ, нито като намерение, се казва в съобщението.

 От МЗ заявиха, че промени, с които се предвижда възможността здравно осигурените да плащат, не съществуват и никога не са били предмет на решение на ръководството.

"Искрено съжаляваме, че ръководството на КНСБ е било подведено. МЗ публикува максимално бързо всяка информация, относно взетите решения от страна на ръководството. Надяваме се, сайтът и нашите публични канали да бъдат използвани от всички за коректно и навременно информиране. Поемаме ангажимента и в момента разработваме още по-удобни за потребителите информационни платформи", казаха от здравното ведомство в съобщение до медиите.

ДПС обяви преди дни, че ще иска оставката на Петър Москов. БСП обаче обяви днес, че няма да подкрепи ДПС за вот на недоверие срещу кабинета заради здравния министър. ДПС обаче не се отказват, макар да знаели, че няма да има оставка.

АНКЕТА: Основателно ли е искането за оставка на Москов?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ваньо Шарков срещу Лютви Местан