Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Над 850 малки и средни предприятия получават перспектива в България, благодарение на киноиндустрията, а до момента инвестициите в отрасъла у нас възлизат на над 100 млн. долара.

"Имиджът на страната ни по света, световните звезди, които идват тук и тяхното отношение към нас - това е много позитивно, но трябва да го надградим и да покажем нова перспектива за развитие на отрасъла. Нищо не е даденост и трябва да се борим за всяка инвестиция, особено в индустрии като киното - с висока добавена стойност и с икономическа перспектива", е коментирал президентът, след като е посетил снимачната площадка на новия филм "Код: Лондон".

Има възможност за тройно повече инвестиции, работни места и произведени филми в България, е обявил президентът Росен Плевнелиев и е апелирал киното да се превърне в национален приоритетен сектор.

"Българската държава обаче трябва да покаже, че киноиндустрията е приоритет и да намери съответните механизми за подкрепа, с които разполагат и много други държави-членки на ЕС", е подчертал държавният глава.

Президентът е допълнил, че насърчаването на чуждестранните инвестиции в сектора ще насърчи и българското филмово производство.

"Имаме филми на световно ниво и ще подкрепям перспективите пред българското кино", е казал Росен Плевнелиев, който е насърчил телевизионните оператори да продължават да работят по нови български продукции.