Казусът с тестовете за учениците са удобен повод да уронване на престижа и името ми. Това заяви пред bTV бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров, след като вчера от Антикорупционната комисия съобщиха, че са изпратили на прокуратурата всички материали, свързани с процедурите за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Стойчо Кацаров каза, че няма представа за какви злоупотреби говори антикорупционната комисия.

"Истинската причина да се прави опит да се урони престижа и името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече - с детската болница. Това е истинската причина", категоричен бе бившият здравен министър.

Той добави, че още преди да се проведе поръчката за тестовете депутат от ГЕРБ е заговорил за злоупотреби.

"Той навя съмнения за корупция още преди да е обявена тази поръчка. Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия е икономическа. За детската болница има платени 10 млн. лв. без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван аз, да бъде атакувано управлението на служебното правителство", каза Кацаров.

Той обясни, че Министерски съвет е определил бюджет за тестовете 12 лв. на бройка за 1,5 млн. теста.

"Ние купихме 4,7 млн. теста - три пъти повече за същите пари. Три пъти по-ниска цена е постигната по време на поръчката", каза Кацаров. Той каза, че няма да позволи никой да петни името му, но той няма да посочва имена, защото това трябва да направи прокуратурата. "Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не аз трябва да посочвам. Прокуратурата трябва да ги посочи", допълни Стойчо Кацаров.

Същевременно пред Нова телевизия бившият му заместник Димитър Петров заяви, че процедурата за купуване на тестове за учениците е била опорочена. 

"Участвах в крайната фаза в прехвърлянето на тестовете от МЗ към МОН. Бях по-скоро наблюдател. Не мога да обвинява никого. Това е работа на други органи. Моята реакция дойде заради това, че процедурата беше опорочена и забавена и тестовете не бяха доставени навреме", обясни той.

По думите му цялата система на образованието е била поставена в неведение. "Самият министър Денков беше подведен на няколко пъти. Болно ми е, защото ние, като ръководство, поехме задължението последни да затворим училищата и при първа възможност да ги отворим", каза още Петров.

Според него умишлено е била заложена висока цена за тест.

"Днес Кацаров казва, че са взети 3 пъти повече тестове от това, което е заложно. Средната цена за тест е 3 лв., а бяха заложени 8 лв.", обясни още бившият зам.-министър на здравеопазването.

На въпрос дали смята, че министерството е толерирало наши фирми за купуването на тестове, Петров заяви следното: "Не мога да говоря за МЗ изцяло. Мога да говоря за хора, участвали в процедурата. Има няколко проблема. Първият е защо за едни и същи неща имаше четири процедури, а не една? Появиха странни фирми които досега не са се занимавали с търговия на медицински изделия и са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е защо процедурите не се водят от съответния зам.-министър, а бяха поверени изцяло в ръцете на шефа на кабинета- г-жа Лилия Чорбанова. Това не е нейно задължение".

Бившият зам.-здравен министър заключи, че тестовете са достоверни и отговарят на изискванията.