По закон касиране може да се иска в седемдневен срок от обявяването на резултатите от ЦИК, предаде БТА.

Груев добави, че жалбата на "Другата България" и нейни кандидати за народни представители е постъпила вчера във ВКС.
Партията бе направена от част от протестиращите срещу монополите и политическата система в страната. Неин лидер е Божидар Томалевски.

По думите на Груев през 2009 или 2010 г. е имало обжалване на изборите с искане за касиране от кандидат, но жалбата е била отклонена.
Всеки случай е индивидуален и зависи от мотивите и от аргументите, които са посочени, каза председателят на ВКС.

След изборите през 2009 г. съдът отказа да започне дело пред КС за касиране на вота в четири избирателни района по искане на двама кандидат-депутати на “Обединение на българските патриоти”.


Груев обясни, че в стария закон за избор на народни представители е предвиждано, че искане за касиране могат да се подадат чрез органите по чл. 150 от Конституцията - президентът, Министерски съвет, двата върховни съда и главният прокурор пред Конституционния съд.
Сега действащата разпоредба на чл. 264 от Избирателния кодекс е с друга редакция - изборите могат да бъдат оспорени пред органите, които могат да сезират Конституционния съд с мотивирано искане, допълни председателят на ВКС.

Очаква се днес от ГЕРБ да внесат също жалба за касиране на изборите. Преди дни лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че жалбата категорично няма да се внася нито през президента, нито през Министерски съвет. Бившият конституционен съдия Георги Марков е консултант на партията по искането.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече категорично отхвърли възможността да сезира Конституционния съд за касиране на парламентарните избори. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е национално безотговорно да се касират изборите.

На 20 май лидерът на РЗС Яне Янев внесе в Министерски съвет жалба за касирането на изборите в Турция, която да бъде препратена към Конституционния съд.


Анкета: Трябва ли да бъдат касирани изборите?