РЗС има готовност и може да се ангажира с нов тип управленска програма и алтернативен правителствен екип с конкретна структура и имена, каза той на пресконференция в парламента, цитиран от БТА.

Янев добави, че вчера "знаковият симпатизант" на партията Алексей Петров е приел предложението на политическия съвет на РЗС да оглави експертен съвет по национална сигурност.
Народните представители от партията и водещи специалисти и експерти в различни области са имали съвместно заседание, на което са изготвили алтернативна програма за управлението на държавата и позиция по отношение на бюджета за следващата година.

"Бюджет 2011 не е бюджет на реформите, а на самоцелния рейтинг, предвид на задаващите се избори, и на практика е последният бюджет на ГЕРБ, защото от него следват глад, мизерия, МВФ и нови предсрочни избори", заяви Янев.
Този бюджет тласка държавата към икономическа катастрофа, верижни фалити на фирми и ликвидация на цели отрасли, той създава нови рискове за националната сигурност, осъжда пенсионерите на нищета, а младите - на принудителна емиграция, смятат от РЗС.
От него се вижда, че "алчността на определени банкери ще създаде реална заплаха от внезапни фалити на няколко банки, които са на изкуствено дишане, благодарение на парите на държавата, с които оперират", отбеляза Янев.

От РЗС настояват премиерът Бойко Борисов незабавно да предприеме действия за цялостно преосмисляне на управленската политика и по възможно най-бързия начин да разпореди да приключат проверките на "уличените в корупция Цветан Цветанов и Андрей Иванов".