Днес всички лидери на партии в дясната коалиция се събраха на среща, за да обсъдят позициите си за преговорите с ГЕРБ относно управлението на страната. 

На пресконференция лидерът ДСБ Радан Кънев заяви, че след като има гаранции за реформи, едва тогава ще обсъждат кои ще са премиерът и министрите, предаде БТА.

Вижте снимки на лидерите >>

Именно това е спорният въпрос, по който в РБ има противоречия - да подкрепят ли кабинет с премиер Бойко Борисов.

От РБ ще се стремят към участие в коалиционно реформаторско правителство при наличие на следните предпоставки:

1. Ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастието в това мнозинство на партиите, които подкрепяха предишния кабинет;
2. Готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство;
3. Включване в програмата на правителството на конкретни ангажименти и срокове за реформи.

Лидерите в дясната формация са се обединили зад позицията си, че бъдещото правителство трябва да е скрепено с ясно коалиционно споразумение.

В отговор на въпрос дали ще подкрепят ГЕРБ, ако не получат гаранции за реформи в съдебната система, за които настояват, Кънев каза, че не биха ги подкрепили.

Реформите, за които от РБ ще настояват са в няколко пункта:
  • администрацията;
  • съдебната система;
  • здравеопазването;
  • пенсионната система; и
  • енергийния сектор.
Те държат на конкретни ангажименти и срокове за продължаване и ускоряване на реформите в образованието, на допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията, както и бързи решения за връщане на доверието в банковата система, петият е мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващи райони.

От РБ ще настояват още за гаранция за безусловна европейска и евроатлантическа ориентация, стриктно спазване на европейските стандарти за защита правата на човека, противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева посочи, че при избора на преговорен екип ще търсят реципрочност с екипа на ГЕРБ - и като брой хора, и като ниво на позиция в съответните партии.

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че преговорите от тяхна страна ще водят три жени - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Едва след разговорите с всички партии, които влизат в НС, във втори кръг консултации щял да се включи и лидерът на ГЕРБ.

Преговорите започват в понеделник.

Без такива шеги

"Това е казано на шега. Съзнавам, че шегата беше неуместна. Повече такива шеги няма да си правим", заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски след пресконференцията на Реформаторския блок, предаде Дарик.

В изборната нощ той коментира пред "24 часа" условието на реформаторите Бойко Борисов да не е премиер, а Цветан Цветанов - министър, като "трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега".

След това обяви, че е цитиран грешно, но в. "24 часа" пусна запис от интервюто.

Вчера Петър Москов от РБ заяви, че Лукарски ще бъде санкциониран заради думите му, както и че дължи извинение и обяснение.

АНКЕТА: Да подкрепи ли РБ кабинет с премиер Борисов?