След като вчера Цацаров и правосъдният министър Христо Иванов обявиха, че "заравят томахавките и вдигат писалките" в спора около съдебната реформа, днес съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ и здравният министър, който е зам.-председателя на партията, отидоха да разговарят с него.

На излизане Кънев заяви, че с Цацаров имат обща воля за реформи в прокуратурата и определи днешния им разговор като оптимистичен, предаде БТА.

Той уточни, че поводът за срещата е бил да не се допуска напрежение и медийните интерпретации да пречат на диалога за съдебната реформа. И добави, че с главния прокурор са се съгласили, че разговорът за конституционните промени вече е изцяло на политическата плоскост.

"Трябва да е ясно, че при всички отговорности, които носи, главният прокурор не носи отговорност да събира мнозинства в Народното събрание – това е наша работа. И не би трябвало и не зависят политическите мнозинства от съдебната власт. Оттук нататък прокуратурата не е участник в политическите разговори. Наша задача е да съберем 180 гласа (за бързи промени в Конституцията - б.р.)", заяви Кънев.

Според него има разминавания по други текстове, които имат чисто професионален характер. По думите му те са от професионално-синдикален характер - доколко съдиите и прокурорите не членуват в синдикати, но става дума за собствената им професионална съдба. Двамата с Москов поели ангажимент за много сериозен диалог по тази част от проекта.

Кънев добави, че днес отново е потвърдил пред главния прокурор, че никой няма политически намерения за промени в прокуратурата.

"Никой никого не маха и никой никого не слага. ВСС е този, който избира главен прокурор когато му изтече мандатът", категоричен бе той.

Междувременно в официално съобщение от прокуратурата обявиха, че Сотир Цацаров е изразил категорична подкрепа на предложенията за формиране на колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите във ВСС, за пряк избор на членовете на съвета от професионалната квота и за засилване на правомощията на Инспектората към ВСС.

Главният прокурор е подчертал, че всяко забавяне може да се отрази негативно на реформата в съдебната власт. 

По-късно и Цацаров се срещна и със самия Христо Иванов.

"Радваме се да излъчваме послания за успокояване на атмосферата, но нито той ме е атакувал, нито аз съм го атакувал всъщност в медиите. До голяма степен това нагнетяване се получи от други фактори", каза Иванов, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че са разговаряли за конкретни стъпки за реформа на Наказателно-процесуалния кодекс, антитерористичното законодателство, в областта на капацитета за разследване в полицията.

"Говорихме да съберем повече информация и да почнем работа, но тази работа няма да бъде във формат прокуратура и МП, там ще трябва да бъде по-широк формата. Така че не сме били на етап да формулираме някакви конкретни неща, които следват от тук нататък", добави той.

Междувременно и вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира темата пред журналисти. По повод предложението на ДПС промените да бъдат отложени за след местните избори наесен, тя каза, че според нея няма причина това да се прави.

"Това не е въпрос към коалиционната политика на правителството, а по-скоро към работата на НС и депутатите ще решат кога да бъдат гласувани тези текстове", подчерта вътрешният министър.

По-рано днес бившият премиер Иван Костов заяви, че ДПС водят атака срещу него, за да ударят Реформаторския блок.