Това стана ясно след обработването на над 50% от протоколите от провелите се в неделя парламентарни избори, съобщи РИА Новости, цитирана от "Фокус".
Централната избирателна комисия е обработила 55% от протоколите от гласуването по партийни списъци. Обобщаващият резултат е, че Партия на регионите и Комунистическата партия на Украйна, които формираха мнозинството в предишния парламент, получават 49,92%. А резултатът на трите опозиционни парти е 43,2%.

Партия на регионите контролира част от независимите кандидат-депутати, поради което след изборите тя ще се окаже пред избора – крехко парламентарно мнозинство без Комунистическата партия или по-стабилно мнозинство с комунистите.

Кандидатите на "Баткившчина" побеждават в 26 окръга, представителите на „УДАР” в 6 окръга, а тези на „Свобода” в 10 окръга. Общият резултат за опозицията е 52 места в парламента.

Националистическата партия "Свобода", която се представи изненадващо добре на парламентарните избори, обещава, че новата украинска Върховна Рада няма да бъде никак скучна, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Един от първите законопроекти, които партията ще внесе, ще бъде за забраната на комунистическата идеология в Украйна, която ще бъде обявена за антиукраинска и за насаждаща ненавист към хората. Друга стъпка на "Свобода" ще бъде организирането на открит съдебен процес срещу комунизма.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която наблюдаваше изборите в Украйна, заяви, че има отстъпление на демокрацията в страната. ОССЕ осъжда неправомерното използване на административен ресурс, липсата на прозрачност по време на предизборната кампания и при финансирането на партиите, както и дисбаланса в медийното отразяване. В доклада на организацията се отбелязва още, че невъзможността на бившия премиер Юлия Тимошенко да участва в изборите също се е отразило отрицателно на изборния процес.

Юлия Тимошенко бе осъдена миналата година на седем години затвор за злоупотреба с власт.
Според нейния адвокат Сергей Власенко, Тимошенко е обявила гладна стачка в знак на протест срещу фалшификациите на парламентарните избори, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".