Проруската формация на Янукович печели 35,61 на сто от гласовете, следвана от обединената опозиция "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко с 21,55 на сто от гласовете, комунистическата партия - с 15,10 на сто, партия "Удар" на Виктор Кличко с 12,83 на сто, и националистическата партия "Свобода" - с 8,05 на сто.

Най-новите данни като цяло запазват тенденцията, проявила се при предишни съобщение на централната избирателна комисия (ЦИК).
"Тези данни не трябва да се приемат като окончателни, броенето продължава", заявил за ИТАР-ТАСС председателят на ЦИК Владимир Шаповал.

При това разпределение на гласовете по партийните листи "регионалите" ще получат около 90 депутатски кресла във Върховната рада, опозицията - 50, компартията - 37, "Удар" 30 и националистите 18. Но крайното разпределение на мандатите ще се различава значително от прогнозните данни, тъй като все още не са постъпили данни от протоколите по мажоритарните избирателни окръзи, където "регионалите" се очаква да спечелят много повече мандати от опонентите си.

Още на този етап политическите наблюдатели в Украйна прогнозират, че коалиция с минимум 226 гласа (необходими за мнозинство) ще бъде съставена с участието на Партията на регионите.

Резултатите от парламентарните избори в Украйна отразяват волеизлиянието на нейните граждани, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на ръководителя на групата наблюдатели от Международната организация за наблюдение на изборите CIS-EMO Алексей Кочетков.
Той добави, че изборният процес не е преминал идеално и че "мисията има множество забележки към хода на вота в някои региони".
CIS-EMO бе създадена в Русия през септември 2003 г. и си поставя задачата "да съдейства, опазва и развива институцията "избори" и да упражнява обществен контрол върху нея в страни с развиващи се демократически системи".

Междувременно се разбра, че президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Иванович Киссе е избран като независим депутат в украинската Рада, сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия на Украйна. При обработка на 33% от избирателните протоколи в Одеска област, Киссе е получил 37% от гласовете в Избирателен район 142.