На изборите вчера за Капитанова, която бе зам.-кмет, гласуваха 5199 души (67% от гласовете), а Ислямов бе подкрепен от 2245 души.

Частични местни избори се проведоха вчера в още шест населени места в страната.

Ислямов заяви пред bTV, че бюлетините са били прозрачни, а хората не са могли да се освободят от страха, затова се съмнява в коректността на изборите.

Преди време на обиколка в региона лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ДПС насажда страх в определени региони.

Ислямов обясни, че това е най-високият резултат за ГЕРБ в община Гърмен, но не е доволен, защото тръгнали с мисия за победа.

Междувременно роми се оплакаха пред bTV, че били заплашвани, ако не гласуват за ДПС.

"ГЕРБ с това започна своята предизборна агитация и така продължи до края – че в общината има страх. Самите избиратели показаха, че няма страх. Не смятам, че нещо е опорочило изборите", коментира обаче Капитанова пред БНР.

По думите й, че бюлетините са печатани в БНБ, одобрени са от общинската избирателна комисия и ако са били прозрачни, то е било за всички.

Капитанова каза още, че хората очакват да продължи да се подобрява инфраструктурата, да се развива туризмът, да има подкрепа в земеделието.

Кметът ще разчита на централната власт, но уточни, че благодарение на екипа, който подготвя и реализира проекти, местната власт се справя с повечето неща.

Само Капитанова и Ислямов бяха кандидатите за изборите в Гърмен, наложили се след като управлявалият общината в продължение на 14 г. Ахмед Башев стана депутат.

Клиентелизъм


Политологът Деян Кюранов коментира пред БНР, че порочната практика на клиентелизъм, на зависимост от онзи, който е във властта, се е възпроизвела и в частичните местни избори от вчера.

"Това е особено силно при етническите партии, но напоследък и БСП започва да се държи като етническа партия, т.е има електорат, който никога не гласува за друга партия. „Атака“ винаги е била такава партия",
обясни той.

Според политолога резулатите от частичните местни избори няма да са показателни за следващите избори.

По думите му много некачествена върхушка има в повечето партии в момента.
Те реагирали много мудно, не знаели какво да правят, отвръщали със заучени хватки.

"Поради факта, че в момента протестът отслаби политическия си натиск, ГЕРБ загуби посока и започнаха махленски свади. От отсрещната страна няма с какво да отвърнат, освен със същото",
добавя политологът.