Председателят на УС на БСК и изпълнителен директор на "Овергаз Инк." Сашо Дончев не е упълномощаван за говорител на БНБ. Това заявиха  от пресцентъра на БНБ по повод на днешно изказване на Дончев.

От БНБ заявяват, че казаното днес от Дончев не отговаря на истината.

От банката съобщиха, че пълна информация за действията на БНБ по случая "КТБ", както и за препоръките към квесторите и сроковете на одиторите е публично достъпна на сайта на БНБ.

От БНБ припомниха, че на 31 юли е бил обявен крайният срок, който се дава на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади и този срок е 20 октомври. Във вече заявения срок няма промяна, подчертаха от Централната банка.

От прокуратурата заявиха, че Сотир Цацаров не е поемал каквито и да е ангажименти от името на управителя на БНБ, включително и относно конкретни срокове за действия от страна на Централната банка.

По-рано през деня тайната среща за състоянието на КТБ се състоя при главния прокурор Сотир Цацаров, като на нея присъстваха представители на бизнеса и синдикатите. Идеята за разговора е била на бизнеса.

След нея единствено председателят на БСК Сашо Дончев заяви, че  на 21 септември,  когато изтича тримесечният срок на специалния надзор на КТБ, трябва да има яснота за бъдещето на банката и че ангажимент за това е поел пред главния прокурор Сотир Цацаров управителят на БНБ Иван Искров.

Сред участниците в срещата бяха президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков, финансистът Емил Хърсев и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Вижте снимки >>>

Вероятно до края на седмицата или началото на следващата пък може да има среща по темата между БНБ и експерти, предаде Дарик радио.

По-рано Сашо Дончев коментира пред журналисти, че банката трябва да бъде спасена като бизнес.

"КТБ може да бъде възстановена с публични финанси. С всеки изминал ден оздравяването на банката става все по-трудно", коментира Сашо Дончев и зададе въпроса дали ще чакаме деня, в който и публичните финанси няма да помогнат.

По думите му, макар участниците в срещата да нямали лични интереси с КТБ, те поискали спасяването на банката само като бизнес. Мнението и на Сотир Цацаров било, че банката трябва да бъде съхранена. Затова и експертите от работодателските организации и синдикатите предлагат по-широк диалог, в който да участват експерти от БНБ и управителният й съвет.

"Най-голямата ни тревога е, че нищо не се случва в момента, а няма друг компетентен орган освен БНБ. Не се забелязват действия в тази посока. Не вярвам, че в деня, в който КТБ беше поставена под специален надзор, тя беше в лошо състояние. Вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще са много по-големи", коментира още председателят на БСК.

Според източници от прокуратурата днес сутринта, отново при главния прокурор, са били представители на финансовото министерство и на БНБ.

Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев пък каза преди срещата, че не е чувал главният прокурор да казва по случая, че трябва да се надскочи законът. "Може би не е добре цитиран", посочи Тренчев.

Преди няколко дни Сотир Цацаров заяви:

"Може да изразя едно много радикално мнение от гледна точка на това, че трябва да бъде надскочен законът за гарантиране на влоговете в банката, трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка, и то финансов, да се мисли за вариант, при който вариант хората да са в състояние да получат парите си".

По-късно главният прокурор каза, че прокуратурата не може да изпише финансова рецепта за КТБ и не е финансов регулатор. Най-добре е банката да бъде преструктурирана, допълни Цацаров.
Според него ликвидацията ще е далеч по-евтина, но преструктурирането, дори във варианта, който ръководството на БНБ предложи към 14 юли при държавния глава, и не бе прието - разделянето на добра и лоша банка, е по-добрият вариант.

Софийският градски съд ще заседава на 12 септември за ареста на банкера Цветан Василев.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За активността на главния прокурор за КТБ

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?