Саудитска Арабия реши да скъса дипломатическите си отношения с Иран и иска членовете на иранското дипломатическо представителство да напуснат кралството в срок от 48 часа, заяви саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр, цитиран от Франс прес и БТА. 

Той осъди "негативните и агресивни намеси на Иран в арабските дела, които често водят до щети и разрушения".

Нападенията на демонстранти срещу саудитското посолство в Техеран и саудитското консулство в иранския град Махшад са крещящо нарушение на всички международни конвенции, каза саудитският външен министър и обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападенията.

Ал Джубейр каза, че Рияд няма да позволи на Иран да подкопава сигурността на сунитското кралство.

Техеран: Безразсъдно решение

Решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения с Иран в период на засилено напрежение е безразсъдно и нерационално, заяви иранското външно министерство, цитирано от ДПА и БТА.

"Саудитците и в миналото са предизвиквали нестабилност в района с подобни безразсъдни и нерационални решения", каза заместник-министърът на външните работи Хосеин Амир-Абдолахиян.

Саудитците не могат с този ход да прикрият екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр ан Нимр, добави Абдолахиян, цитиран от иранската агенция Тасним.

"Без съмнение несправедливо пролятата кръв на мъченика Нимр ще даде плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските лидери", предупреди иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей.

Екзекуцията в събота на саудитския шиитски духовник шейх Нимр Бакр ан Нимр, яростен критик на властите в Рияд, изостри напреженията в Близкия изток.

Той бе един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота, осъдени за тероризъм, напомня ДПА. Саудитското посолство в Техеран бе частично разрушено при нападенията на демонстрантите. Те хвърлиха запалителни бомби и проникнаха в сградата. АФП цитира очевидец, че огънят е унищожил вътрешността на посолството.

Саудитските дипломати, изтеглени от Иран след нападението срещу саудитското посолство в Техеран, са пристигнали тази вечер в Дубай, на път за Саудитска Арабия.

Съединените щати призоваха за успокояване на напрежението 

"Смятаме, че дипломатически действия и преки разговори са от съществено значение, за да се работи въпреки различията. Ще продължим да призоваваме лидерите в района да вземат позитивни мерки, за да успокоят напрежението," каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Държавният департамент прикани Саудитска Арабия да спазва човешките права. Ние сме особено загрижени, че има опасност екзекуцията на Ан Нимр да изостри напреженията на верска основа във време, когато е спешно необходимо те да бъдат уталожени, каза говорителят Джон Кърби.

Шейх Насралла: Убиха свещен воин, който не е носел оръжия

Водачът на ливанската шиитска групировка Хизбула - шейх Хасан Насралла, остро осъди Саудитска Арабия заради екзекуцията на шиитския духовник.

В реч, предавана по телевизията снощи, Хасан Насралла нарече Нимр ан Нимр смел мъченик и свещен воин, който не е носел оръжия и не е участвал във въоръжен конфликт. Той е бил убит единствено заради критиките си срещу саудитската династия Ал Сауд, продължи Насралла.

Протестиращи се събраха до саудитското посолство в Бейрут и до сгради на ООН и заклеймиха екзекуцията. Гледайки речта на Насралла по телевизията, те скандираха: "Смърт на династията Ал Сауд".

Стрелба срещу саудитската полиция

Неизвестни лица са стреляли снощи срещу саудитски полицаи в родното село на шиитския духовник Нимр ан Нимр.

Цитирайки говорител на полицията в провинция Аш Шаркия (Източна провинция), агенцията уточнява, че силите за сигурност издирват извършителите на "тези терористични действия".

Х. Клинтън: Сериозни въпроси към С. Арабия

Фаворитката за демократическата президентска кандидатура Хилари Клинтън заяви снощи, че екзекуцията на 47 души в Саудитска Арабия повдига сериозни въпроси, които Съединените щати трябва да зададат на саудитското правителство, съобщи Си Ен Ен.

"Работим в редица сфери с някои правителства, чийто политика и ценности са в разрез с нашите, нека го кажем направо. И които имат известни интереси, съвпадащи с нашите", продължи тя.

Клинтън каза, че се присъединява към политическите лидери, изразили тревога от екзекуциите, сред които правителствата на САЩ и на европейските страни, както и правозащитни организации, добавя Си Ен Ен.