И след срещата в парламента с депутатите на левицата с премиера в оставка Кирил Петков, БСП няма да се върне в процеса на преговори за ново правителство, ако ПП не посочи друг кандидат за премиер.

Това каза лидерката на партията Корнелия Нинова, след като вчера партията реши да замрази участието си в консултации с ПП и ДБ за съставяне на кабинет в рамките на този парламент заради изгонването на 70 дипломати и служители на руското посолство.

На разговора в стаята на групата премиерът в оставка е запознал депутатите на "БСП за България" с целия процес на взимане на решението - кога е започнало, в какви формати и кой е участвал, уточни соцлидерката.

"Това не променя позицията ни от вчера, ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложи друг кандидат за премиер", заяви пред медиите в кулоарите на НС Нинова. 

"Г-н Петков каза, че днес ще събере своя Изпълнителен съвет, те ще си решат въпроса сами. Не се месим в работата на други партии, казахме, че е неприемлива кандидатурата му", потвърди вицепремиерката.

Самият Петков няколко минути по-рано си призна грешката, заради която му се разсърдиха коалиционните партньори - а именно, че не ги е уведомил за решението си да изгони дипломатите.

"Казахме "еднолично", защото МС, което е колективният изпълнителен орган в държавата, не е вземал такова решение. Затова казахме, че е взето по този начин, че сме научили от медиите, което е факт", потвърди позицията на БСП Нинова.

И даде пример с решението за Македония, което вчера е било гласувано на заседанието на Министерския съвет, а министрите на БСп са гласували против.

Нинова не отговори на въпроса дали Никола Минчев като премиер, излъчен от ПП, е приемлива кандидатура за БСП.

Именно заради изгонването на 70 служители на руското посолство и консулствата на РФ у нас, БСП вчера поиска закрито заседание, на което бяха изслушани Кирил Петков и шефовете на служби за това на каква база е взето решението за отпращането на дипломатите. В искането им ги подкрепиха и от ГЕРБ, ИТН и ДПС. А след края му председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заключи, че по-скоро са останали с впечатлението за еднолично решение.