Успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70 бе извършен на 22 октомври 2024 г. в производствената база на компанията-производител "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина, съобщиха от Министерство на отбраната.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

По време на полета са изпълнени голям брой системни тестове за проверка на работните и на свръхзвуковите способности на самолета.

Тестваният изтребител F-16 Block 70 е първият от общо 16, които България ще получи, съгласно двата договора, подписани съответно през 2019 г. и 2022 година.   

През 2019 г. тогавашното българско правителство - третият кабинет "Борисов", плати 1,3 млрд. долара или около 2,2 млрд. лв. по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни).

Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника. Плащането бе одобрено и от парламента на 26 юли 2019 г.

През април 2020 г. бе обявен договор между Lockheed Martin ("Локхийд Мартин") и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70.

Това се считаше за началото на процеса. Според междуправителствения договор първите два самолета трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два - през първото тримесечие на 2024 г.

Снимка: МО

След доставката на самолетите трябваше да започне тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, който трябва да приключи в началото на 2027 г.

Снимка: МО

През 2022 г. стана ясно обаче, че има двугодишно забавяне на договорените срокове, обяснено с проблеми с доставки на елементи от производители извън САЩ по време на коронавирус пандемията. Сега се очаква първият самолет да пристигне у нас през март 2025 г. Той ще бъде използван за обучение на техническия състав.

Снимка: МО

Докато се бавеше производството и доставката на първите осем изтребителя,  Народното събрание разреши на служебното правителство да сключи сделка за още осем самолета F-16C/D Block 70. Стойността на новата сделка бе 1,29 млрд. щатски долара, в което влиза и придобиването на тактическа радиосистема.

Снимка: МО

Догодина очакваме да приемем на въоръжение новата ни бойна платформа F-16, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по-рано тази година. В края на юни капитан Александър Велинов стана първият български пилот, завършил успешно обучението си за водач на група F-16 в Тусон, щата Аризона, САЩ. Очаква се, както е по договор, до края на следващата година България да разполага с осем самолета F-16 и да има 14 обучени пилоти, каза министър Атанас Запрянов през април тази година.