Парламентът е математика, огромно значение има броят на партиите. Ако влязат всичките тези партии, които са в момента, отсега знам, че няма да има правителство. Това обяви след края на изборния ден лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който поиска по-висока долна граница от 4-те процента, необходими за влизане в Народното събрание. 

Борисов подчерта и че ГЕРБ-СДС е категоричният победител на тези избори. Той благодари на колегите си и на всички българи, които са вдигнали избирателната активност и се вслушаха в призивите. 

"При тази активност по-спокойно можем да говорим за представителство в новия парламент. Един месец се разделяхме, един месец се обиждахме, оттук нататък сме поели ангажимент да направим правителство. Категорична е победата на ГЕРБ-СДС", отбеляза бившият премиер и продължи:

"При такава категорична победа ние в никакъв случай няма да подменим вота на хората. Нашата програма, за която гласуваха хората, ще бъде основополагаща за всички, които искат да имат правителство. Няма да се водим по заклинания, още от днес започнаха да поставят условия. Как партия с категорични победители трябва да се съобразява с 2 пъти по-малки от нас? Не е нито красиво, нито честно".

Борисов подчерта, че всеки да си направи анализ на резултата.

Снимка: БТА

"Ние след избори вечерта не говорим, но виждате, вие сте пред централата, не е красиво да не кажем нищо, а и все пак да благодарим на всички българи, които са си направили труда да отидат да гласуват. На треперещите гласове от мъка, яд и ненавист да им кажа, че също не е красиво. Българските граждани не са нито Борисов, нито ГЕРБ, те са гласували за нашата програма. Много трансформации могат да се случат до утре сутринта, освен победителя в наше лице", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

И добави, че са победили в последната секунда, "когато всички ни заклеймяваха, проучванията на агенциите съвпаднаха с нашите".

Снимка: БТА

"Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма. Всички са потенциални партньори без колегите от "Възраждане", които поздравявам за добрия резултат", коментира още Борисов.