Държавният глава Румен Радев проведе в Мадрид разговор с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за перспективите за последващо развитие на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество, което да допринесе за модернизацията на българската икономика, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата участват в срещата на върха на НАТО, която се провежда в испанската столица.

По време на разговора са обсъдени и теми от дневния ред на Европейския съюз, включително възможните подходи за приемането на България в шенгенското пространство.

Президентът е на срещата на върха на НАТО в Мадрид заедно с външния министър в оставка Теодора Генчовска и началника на отбраната генерал Евтим Ефтимов.

Лидерите на страните членки на НАТО вчера взеха историческото решение да поканят Швеция и Финландия да се присъединят към Алианса. Ратифицирането на членството на двете страни вероятно ще отнеме до една година. Така Финландия и Швеция ще бъдат защитавани по силата на Член 5 от Северноатлантическия договор, който постановява, че нападение срещу една държава членка се смята за нападение срещу всички.