Премиерът в оставка Кирил Петков е на среща с парламентарната група на "БСП за България" в Народното събрание. Минути преди 9 часа към разговорите се присъедини и лидерът на социалистите и вицепремиер Корнелия Нинова.

По неофициална информация целта на разговорите е министър-председателят лично да обясни на народните представители от левицата причините за изгонването на 70 руски дипломати. По-рано сутринта самата Нинова каза пред Нова телевизия, че снощи Петков е поискал среща с тях, но не знае за какво.

Вчера вицепремиерът и лидер на БСП обяви, че партията стопира преговорите с "Продължаваме промяната" за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент. Тя постави две условия, за да се върнат на масата за преговорите - ПП да предложи нов кандидат за премиер и Кирил Петков да поеме отговорност за решението си.

"България трябва да е суверенна държава и никой да не ни определя външната политика. Доколкото знам, не са дадени убедителни доказателства, че изгонените руски дипломати са били шпиони. Но извън конкретния казус - дали това би навредило на българския национален интерес, на икономиката ни, на туризма, на цените на газа, на петрола - категорично", заяви Нинова.

Според нея, решението е безпрецедентно. Никоя държава в света не си е позволявала такова нещо, коментира още лидерката на социалистите и посочи, че най-големият брой изгонени руски дипломати до момента е от САЩ - 58.