Хубавото е, че диалогът продължава. Дотук е имало неща, които са изглеждали непреодолими, но някакси сме успявали да ги преодолеем. Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитията. Всъщност решението трябваше да си излезе от и в съответствие с институциите, които са работили по тази теза. За да не се направи тази грешна опорка, че едва ли не аз еднолично съм направил нещо. Това заяви пред журналисти в парламента премиерът в оставка Кирил Петков, след като излезе от среща с парламентарната група на БСП, на която присъства и вицепремиерът и лидер на левицата Корнелия Нинова.

По думите му не трябва да се измества най-важният фокус за България - икономическото състояние и антикорупционата тема.

"Проблемът е, че цялото внимание на обществеността се фокусира върху тези 70 изгонени руски дипломати и служители и изведнъж темите, които наистина са важни за България отиват на заден план. И сега това, което ни обединява в моментната ситуация на коалицията - че не трябва сега - много изгодно за някои - да говорим трябвало ли е или не да ги изгоним. Важното е какво се случва с цените и плана за възстановяване, какво се случва с антикорупционните закони, г-н Рашков ще влезе ли в КПКОНПИ. Това са важните неща и е много удобно тези въпроси да се изместят. Решението за дипломатите бе въз основа на много сериозен институционален път, който беше извървян. И това до голяма степен даде успокоение и на нашите партньори. Че не е въпрос едва ли не на бързо решение", добави той.

Премиерът бе категоричен, че информациите, които идват от нашите служби, не могат да се игнорират, за да има политическа стабилност.

"Оттук нататък трябва да избегнем кризисна точка, която не е от чак такова голямо значение. Защото реално тук остават 43-ма служители на руското посолство. Аз мисля, че диалогът продължава, защото основните цели на държавата са много по-големи отколкото кои институции колко време и какво участие са взели в това решение. Няма правителство на база на такава информация и тези доклади да вземе друго решение", каза още той.