Напрежение в коалицията между БСП и ПП породи изгонването от страната на 70 руски дипломати. Соцлидерката Корнелия Нинова се изказа срещу този акт на българската държава с гневен пост в профила си във Фейсбук.

Тя изразява несъгласие с отзоваването, както и недоволство, че не е била информирана.

"Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици", пише Нинова буквално преди старта на коалиционния съвет на ПП с БСП и ДБ, на който трябва да се договорят за ново правителство.

"То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел", реагира още соцлидерката.

Зам.-председателят на БСП по международната дейност - Кристиан Вигенин, пък останал шокиран от подобни действия на премиер в оставка. Вигенин предупреди, че кабинет може и да не се сформира. 

"Още ми е трудно да асимилирам новината. Изгонването на 70 руски дипломати, които трябва да напуснат България за 3 дни, е израз на шокиращо неразбиране и на външната, и на вътрешната политика. С подобни крайни демонстративни мерки е напълно неприемливо да се ангажира министър-председател в оставка", коментира бившият външен министър във Фейсбук.

Вигенин намекна, че БСП може и да не участва в сформирането на ново правителство.

По думите му отзоваването на дипломатите е "очевидно търсена провокация, която обаче може да постави под заплаха формирането на ново правителство".

"И понеже някои ще кажат, че това е смелост - не, глупост е. Не се прави така. Фойерверките накрая ще предизвикат пожар...", коментира Вигенин.

Скрийншот: Фейсбук

По-рано премиерът в оставка Кирил Петков беше този, който съобщи, че служителите на руското посолство ще бъдат отзовани заради "несвойствени дейности". По думите му самолет с изгонените 70 дипломати, работили за руските служби под прикритието на дипломати от руското посолство, ще отпътува обратно към Москва.

Петков не каза какво точно са направили, като се оправда с класифицираната информация, но поздрави българските служби и Външно министерство.

Малко след това от МВнР оповестиха, че са връчили вербална нота на руската посланичка Елеонора Митрофанова, придружена със списъка с иимената на отзованите, както и с искане за драстично редуциране на дипломатите в руските представителства у нас и за закриване на генералното консулство в Русе.

Недоумение буди несъответствието в цифрите, тъй като Русия има 32 дипломати в София и още 8 в консулствата в Русе и Варна, според отговор на външната министърка на депутатски въпрос от края на месец май, тази година. В същото време България гони общо 70 дипломатически служители.