По време на изслушването чухме всички служби. Ясно стана, че това е доста дълъг процес, който е започнал през март. Първите доклади са от март, после април, май, юни.. Имахме Съвет по сигурността с всички служби и доста от министрите. В момента не сме в нормална ситуация, войната в Украйна предизвика нова ситуация в целия ЕС, а Русия беше обявила България за вражеска страна. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков, след като близо 3 часа депутатите изслушваха него и шефовете на службите за решението за експулсиране на 70 руски дипломати от България.

Премиерът допълни, че се е изяснило каква е ролята му в решението.

"Много ясно беше докладвано, че аз, като министър-председател, съм оглавявал Съвета за сигурност, но реално отделните доклади, има 3 доклада на ДАНС, има доклад от МВнР, който е свикан на база на междуведомствена група. Има оперативно заседание на Министерски съвет, където това е дискутирано. Има един много дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това Министерство на външните работи да направи отзоваването във вчерашния ден", каза той.

Петков определи обвиненията, че е взел решението еднолично като "опит за политически маневри" . Надявам се, че след днешното изслушване, след като изслушахме всички служби и те потвърдиха това, което ви казвам, реално депутатите се запознаха с истината, заяви премиерът в оставка.

Кирил Петков отбеляза, че всички са се фокусирали върху големия брой изгонени руски дипломати и служители на посолството.

"А реално руското посолство продължава да има над 40 служители. Това всъщност е голяма бройка в сравнение с много от европейските държави", добави премиерът.

На въпрос дали решението на "БСП за България" да стопира преговорите с "Продължаваме Промяната" няма да торпилира съставянето на нов кабинет, Петков отговори, че винаги утрото е по-мъдро от вечерта. Той не коментира въпроса дали отново ще бъде премиер при съставянето на нов кабинет с първия мандат, който се очаква да бъде връчен на "Продължаваме Промяната".