Симпатизанти на ВМРО блокираха пътя за ГКПП "Гюешево" край село Жиленци в знак на несъгласие с политиката на управляващото мнозинство по отношение на Северна Македония.

Те блокираха изцяло пътя, което образува огромна колоната от леки и тежкотоварни автомобили и в двете посоки, предаде "Фокус". На място има и полиция.

Причината за протестната акция е една година от решението на българския парламент да свали ветото за стартиране на преговорите на РСМ за членство в Европейския съюз, както и политиката на властите в съседната ни държава по отношение на хората с българско самосъзнание там и решението за затварянето на български културни центрове в Битоля и Охрид.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

След като комисар Васил Паргов от ОДМВР-Кюстендил разпореди движението да бъде освободено в рамките на пет минути, почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов  заяви, че това ще се случи "когато му дойде времето".

От ВМРО припомниха, че "на 24 юни 2022 г. 47-ото НС на Р България извърши едно от най-големите национални предателства в най-новата история на страната ни, а именно - отмени ветото за стартиране на преговорите на РС Македония за членство в ЕС. През 2020 г. 44-ият парламент наложи тази възбрана, докато от Скопие не изчистят проблемите с правата на македонските българи, прекратят злоупотребата с историческата истина и политиците от другата страна на границата не спрат да насаждат омраза и да манипулират обществото, създавайки непримирими врагове от един братски народ, изкуствено разделен с граница от коминтерновския сърбо-комунистически режим".

Снимка: БТА

От партията настояват за незабавно налагане на ново вето върху членството на Република Северна Македония в ЕС от страна на България на база на подписания договор от 2017 година.

Снимка: БТА

Протестиращите поискаха и планът Макрон да бъде отречен от нашия парламент.

Междувременно от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Николай Денков е заявил по телефона на македонския си колега Димитър Ковачевски, че новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените в своята Конституция, договорени в постигнатия през 2022 г. европейски компромис.

"Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните отношения, те ще останат на втори план или няма да се реализират, ако въпросът с включването на българите в основния закон на Северна Македония не бъде решен адекватно", е казал Денков.

Според българския премиер "и в двете държави има сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитват да нагнетяват напрежение".

Той е поел ангажимент "в тази среда българският кабинет да бъде източник на спокойствие, но при условие, че в Северна Македония няма инциденти, а ако такива възникват - държавата да реагира веднага".