Председателят на Център "Амалипе" Деян Колев коментира пред БНР:
"Държим да има съвещателен орган, който да контролира интеграционната политика. От години този съвет не изпълнява функциите си. Опитвах се да променя нещо отвътре. Но не става. Причината е в правилника. Затова решихме да поискаме промяна в този правилник, в нормативната уредба. Ситуацията назря. Преди месец имаше ентически мотивирани убийства (вероятно има предвид убийството на четирима роми в София от техен съсед - б.р.). Този орган не може да си изпълвяна функциите. В секретариата от 10 години няма човек от ромски произход. В органа, който е призван да интегрира ромите - няма роми".

Той уточни, че досега е имало изисквания, които са правели невъзможно участието на роми. Например - 10 години в държавната администрация. По думите на Колев това е направено целенасочено, за да няма роми в работата на секретариата.

Ромските организцаии предлагат да се създаде държавна агенция, която има изпълнителни правомощия и може да изпълнява политики. Такава има в Румъния, каза Колев.
"В министерствата няма отдели за ингеграция на ромите. А секретариата обобщава тяхната работа. Обобщава нули. Защото работата им е равна на нула. Важно е новата структура да изъпнява реално националната стратегия за ингеграция на ромите. Освен думи и документи, да има действия", заяви още той.

След като в навечерието на Деня на ромите неформалният ромски съд Мешерето излезе на светло, Колев коментира, че като орган то съществува само в кардарашката група, която е от около 40 000 души.
"А ромите са 800 000. Ромската общност е многообразна, в нея има различни етнически групи", каза председятелят на център "Амалипе".

Според него продажбата на гласове ще спре тогава, когато партиите отворят своите редици за роми.

Кръстосън огън: Райков срещу Сидеров за езика на омразата