Така обобщиха намеренията на излезлия вчера "на светло" ромски съд, Христо Младенов, Приор на Великото ромско мешере, Младен Иванов, бивш общински съветник в община Стара Загора и Върбан Маринов, на пресконференция днес, предаде БТА.

Представянето на ромската общност такава, каквато е, също ще бъде приоритетна задача, уточниха от Мешерето. Ромският орган ще бъде медиатор и ще оценява морално и няма практически да прилага законодателна сила. Това, с което можем ние да помогнем са конкретни предложения и решения, поясниха представителите.
Върбан Маринов обясни, че Мешерето не може да раздава присъди: 
"Неговата роля е чисто медиаторска - застава между двете страни и с изслушване на казуса, на проблема, на закрито заседание взима решение да умиротвори двете страни. В 99% от случаите се постига решение и то за деня".

За обща работа с бъдещото правителство по проблемите на ромската общност пледират от ромския съд.
Основното, за което ще се бори той, ще бъде интеграция и правилно разпределение на субсидиите за образование на ромските деца. В случай, че родителите изберат да не пращат детето си на училище, то техните помощи ще бъдат спрени, категорични са от Мешерето.
Според Младен Иванов пари за помощи има, но не отиват по предназначение. Няма интеграция, а доста пари се изсипват уж натам, посочи Иванов и допълни, че се надява на диалогичност от страна на държавата.

Иванов коментира, от политическа гледна точка ромите са в тотална изолация, защото нямат никакво представителство.
Проблемът с купуването на гласове е проблем на цялото общество и не е редно ромите да са единствените нарочени: "Не е виновен този, който взима, а този, който дава. Провокацията към нашата общност - дайте срещу това зло, да не го определяме само към ромите, то е болест на обществото", каза той.

Вчера, след заседание на Мешерето, бе заявено, че лидерите му ще наблюдават изборите: "Призоваваме да не се обвиняват само ромите, че продават гласовете си. В листите няма нито един ром. В момента съществува една капсулация и липсата на роми в основните политически партии говори за тотална изолация".

Днес на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси премиерът Марин Райков приветства "заявената решимост" да се борят срещу купуването на гласове.
На въпрос от залата "Вярвате ли им", премиерът заяви, че е важно "всички заедно да отправим ясен апел - хората не трябва да продават своите гласове, защото един глас струва много повече от това, което ви предлагат", цитира го БТА.

Членове на Националния съвет напуснаха днешното заседание. "Срам и позор е да няма експерти от ромски произход в настоящия Секретариат на съвета при наличието на роми с подходящо образование", пише в отворено писмо на 15 организации в съвета. В него се добавя, че се влошават не само социалните условия, при които живеят много роми, а и отношенията между тях и останалото население.