ГЕРБ отговориха на обвиненията на "Продължаваме промяната" за "Балкански поток".

"Това е пълна лъжа!", обяви на извънредна пресконференция бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

В брифинга участва и бившият вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

Теменужка Петкова показва документи в защита срещу обвиненията на правителството на Кирил Петков.

Резултатите от проверката сочат редица нарушения, включително на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Веднага след като се запозна с констатираните от двете междуведомствени работни групи нередности, на свой ред премиерът Кирил Петков разпореди в рамките на вчерашния ден да бъдат сезирани МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия.

"Кабинетът на Кирил Петков до последния момент не изневери на себе си да управлява с лъжи, каза Теменужка Петкова. Няма как двете междуведомствени групи да заместят институциите", посочи тя по отношение на твърденията на Петков.

В България всичко се случва в рамките на съответната институция и няма как междуведомствена група да се произнесе по важни за държавата теми, категорична бе Петкова. 

Тя изтъкна, че проектът "Балкански поток" е реализиран изцяло в тон със законодателството на България и ЕС, след решение на българския парламент. "В решението пише какво трябва да направи всеки. Ние, за разлика от Кирил Петков, уважаваме институциите и за нас те са всичко", изтъкна Петкова.

"Твърди се, че има нарушение на пътната карта. Тази пътна карта е една паметна бележка и затова тях ги е изключително много яд, че не можаха да извлекат нищо от това. Ние никога не сме подписвали неизгодни за България документи, както те подписаха с "Джемкорп"," отсече Петкова.

"Твърди се, че са налице нарушения на еко законодтелството. Това е поредната лъжа на Кирил Петков и присъдружните му организации. Ето кореспонденция с екоминистерството за екологичното законодателство, ето и отговорите на МОСВ по повод спазване на еко законодателството. И няма нито едно нарушение", подчерта Петкова и показа документите.

Очевидно правителството на Петков демонстрира въпиюща некомпетентност, категорично заяви тя.

"Друга голяма лъжа от прессъобщението на МС е свързана с финансирането на проекта. В решение на КЕВР ясно е казано какви са приходите, които "Булгаргаз" трябва да реализира - 329,331 млн. лв. КЕВР взимаше компетентни решения и това е решението на комисията", каза Теменужка Петкова. Финансирането е ангажимент на изпълнителя на обществената поръчка, добави тя.

"Това са големите нарушения, които според Кирил Петков са извършени. Каквото и да каже той, никой няма да забрави това, което те причиниха на България през последните 7 месеца - довеждане на държавата до колапс във всяка една сфера, а "Балкански поток" е част от това. Това, което тези хора сътвориха, показа, че те са вредни за България, надявам се оттук-нататък България да се управлява от отговорни хора и лидери", заяви още Петкова.

"По отношение на интеконектора Гърция-България, ние сме вложили там сърце и душа, за да стане факт. Кирил Петков провали проекта и не спази срока", заяви Теменужка Петкова.

"Каквото и да кажат Петков и неговото правителство нито хората, нито институциите ще забравят какво причиниха на България. Поставиха под въпрос енергийната сигурност на страната", каза Петкова.

Тя отбеляза, че диверсификацията на свежо ядрено гориво е било важен приоритет за ГЕРБ. 

Според Томислав Дончев, ГЕРБ очаква служебното правителство да стабилизира държавата, да бъдат направени съответните ревизии в министерствата, както и да бъдат проведени честни избори. 

За този кабинет ще се говори дълго, защото нанесе щети, които няма да могат да се отстранят за месец-два. Решението за "Струма" ни връща 4-5 г. назад, посочи Томислав Дончев.

Ревизия не трябва да се прави в инерес или вреда на политическа сила, прави се, за да знаят хората какво се е случило, заяви още Дончев.