По този начин в момента ние сме в ситуацията на „свободно падане с препятствия“, а препятствията – това са препоръките и санкциите от страна на Европейската комисия“, заяви заместничката на Бойко Борисов пред БНТ.

Според нея за техните опоненти от БСП е ясно, че ГЕРБ са победители на евроизборите, че това е поредна загуба за техния отбор и най-вече за неговия лидер Сергей Станишев.

"Оттук нататък следва инат от страна на управляващите, които управляват без да са спечелили и парламентарните избори през 2013 г., а една година по-късно избирателите дадоха ясен знак, че това управление е неприемливо. Следват препоръки, както се изказват на деликатен, дипломатичен, брюкселски език, от ЕК, и то в основните секторни политики“, заяви още Цачева.

Тя коментира и кворума в парламента като беше категорична, че опозицията трябва да бъде в залата, когато се провеждат дебати. Не е работа на опозицията да се регистрира, за да прави кворума на едно управление, което за нас е нелегитимно, подчерта депутатката.

"Те са се събрали в името на властта, в името на консумацията на тази власт, без да имат ясна програма и политики. И това е много видно от последните реплики, които идват от „Позитано 20“. Те не говорят за програма на кабинета, а че този кабинет не бил достатъчно ляв“, добави Цецка Цачева.

Вчера от БСП изтъкнаха като една от причините за изборната си загуба това, че част от избирателите им не виждали достатъчно лява политика от правителството.

Депутатката от левицата Татяна Буруджиева пък директно призна, че са "разглезили министрите".

Очаква се премиерът Пламен Орешарски да реши кои министри ще смени, след като се консултира с БСП и ДПС.

Междувременно от ГЕРБ обявиха, че до края на седмицата ще внесат пети вот на недоверие към кабинета - за провал във финансовата политика.

АНКЕТА: Очаквате ли предсрочни избори до края на годината?

АНКЕТА: Кои министри ще бъдат сменени?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За "фалита на държавата"