Политически формули на властта са били обсъждани по време на днешния първи кръг срещи на номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел с политическите сили в парламента. Имена на министри обаче не са били дискутирани. Това стана ясно от лаконичното обобщение на ГЕРБ след поредицата разговори с ДПС, БСП и ИТН.

"Разговорите бяха конструктивни, невинаги лесни, става дума за различни партии с различни виждания", заяви след последната среща с ИТН зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той благодари на всички участници, отзовали се на поканата им да се видят с техния кандидат за министър-председател.

"Бяха обсъждани проблеми, рискове, възможности, политики, включително и политически формули, възможни и невъзможни формати. Това, което не бе обсъждано, са министерства, позиции и имена", уточни Дончев и спря дотук с изводите от преговорите.

Наситеният с политически совалки ден започна със сутрешна среща на депутатите на ГЕРБ-СДС с Мария Габриел, която първо пред тях обяви своите 10 приоритета и визията си за трите А, на която се опира стратегията й за управление - амбиция, авторитет в Европа и ангажимента към хората.

"Първото е амбиция - да покажем, че сме способни да съставим правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно. Второто А е авторитет на България в Европа, ако участваме активно в процесите в ЕС. И третото - най-важното, е ангажиментът към хората, към българите. Ние всички имаме ангажимент да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот", каза номинираната за министър-председател.

Последваха и планираните срещи с политическите сили. Първи бяха поканени от ПП-ДБ, които обаче не се явиха и оставиха сами в зала "Запад" екипа на ГЕРБ, воден от Мария Габриел, и в състав председателката на ПГ на партията Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Делян Добрев, Теменужка Петкова и лидерът на СДС Румен Христов.

От ГЕРБ почакаха да дойде някой от ПП-ДБ не повече от четири минути и обявиха, че медиите са станали свидетели на демонстрация на трансформацията от "Има как" на "Няма пък". През това време Николай Денков още веднъж обясни в кулоарите, че не присъстват на срещата заради отсъствието на Кирил Петков и Асен Василев, които са в чужбина, поради което са настоявали срещата да се отложи за петък. От ПП заподозряха още, че отказът на ГЕРБ да насрочи разговора с тях от днес за утре е бил само за пред медиите, за да бъде акцентирано върху гледката на празните столове срещу носителите на първия мандат.

От ДПС се отзоваха, пожелаха успешен мандат на Габриел, изтъкнаха, че това е добър избор на ГЕРБ и "на България й отива да има жена министър-председател в този труден момент". От движението изразиха готовност за лидерска среща, на която да се уточни управленска формула и състав на Министерския съвет.

И те, и всички останали политически сили засвидетелстваха подкрепа на Мария Габриел за предложението до ВСС да бъде освободен главният прокурор за уронване на престижа на съдебната власт. Това ще бъде първата стъпка на правосъден министър в бъдещ неин кабинет, обеща още сутринта кандидатката за министър-председател.

От БСП изразиха недоволство, че на преговорите не присъства Бойко Борисов, но от тяхна страна отсъстваше и лидерката на партията Корнелия Нинова. Социалистите не намериха своите приоритети в изредените от Габриел и настояха да чуят точно как тя си представя бъдещото правителство. Проевропейско, с експерти и ясни отговорности - отвърна им Мария Габриел.

ИТН подчертаха, че одобряват приоритетите на Габриел, но настояха за уточняване на детайлите на експертно ниво. Подкрепиха и заявката за искане на оставката на Иван Гешев. "Радваме се, че вашата политическа сила е стигнала до този извод две-три години по-късно, но не е само това", заяви Йорданов. "Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Има нужда от промяна на Конституцията", изтъкна Тошко Йорданов. "Нямаше конкретика, нямаше и срокове, по-скоро имаше разбиране от тяхна страна, че е хубаво да има конкретика и срокове, което е добре.", обобщи той след срещата, на която, по думите му, е имало само "размяна на мнения".

Среща с "Възраждане" не беше планирана. Очаква се следващата стъпка да бъде лидерска среща на партиите, с които разговаряха ГЕРБ и Мария Габриел в търсене на подкрепа за кабинет с първия мандат. Той ще бъде връчен на 15 май, както вече анонсира президентът Румен Радев.