ПП-ДБ не изпратиха свои представители в уречения час 10.00 в зала "Запад" на Народното събрание. Преговорният екип на ГЕРБ-СДС, които ги поканиха вчера, изчакаха 4 минути и си тръгнаха.

Преди това председателката на ПГ Десислава Атанасова обобщи ситуацията с липсата на поканените.

"Демонстрацията на несериозно и неуважително отношение на коалицията, която от "Има как" се превърна в "Няма пък", е демонстрирана пред вас, благодаря за вниманието", заяви Атанасова и излезе от залата заедно с колегите си.

Провалът на разговорите беше предизвестен, след като още вчера следобед от ПП-ДБ в съобщение до медиите обявиха, че тяхната среща с ГЕРБ е отложена за петък заради отсъствието на съпредседателите на ПП Асен Василев и Кирил Петков, които са в чужбина. 

Вечерта последва уточнение и от ГЕРБ-СДС, които пък заявиха, че срещата си остава в часа и в деня, за които е насрочена, а именно - 10.00 в четвъртък. Техният аргумент да не приемат отмяната й за днес беше, че в страната се намират останалите ръководители на коалицията - Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, както и номинираният за премиер от ПП-ДБ Николай Денков, който водеше преговорния екип в първия етап на разговорите между преговорните екипи по законодателната програма и по управленските програми. 

Впоследствие двете политически сили разкриха и за есемесите, разменени между Денков и Десислава Атанасова от снощи насам. 

От страна на ГЕРБ на срещата дойдоха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, заместник-председателят на групата Румен Христов, Деница Сачева, Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Делян Добрев.

Мария Габриел не присъстваше, след като преди началото на всички срещи с останалите политически сили тя обобщи приоритетите си като номинирана за премиер пред депутатите на ГЕРБ-СДС и обяви, че нейният правосъден министър ще внесе предложение до ВСС за освобождаването на главния прокурор за уронване на престижа на съдебната власт. 

Снимка: "Булфото"

В същото време в кулоарите на парламента Николай Денков още веднъж обясни защо не са се появили в залата за разговори.

"Не отидохме на срещата с ГЕРБ-СДС, защото вече сме им изпратили официално искане и след неофициалния отговор вчера следобед в 18:35 ч., че за да бъде срещата съдържателна и достатъчно отговорна, трябва да бъдат лидерите на партиите. Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина. Колегите от ГЕРБ са информирани за това нещо и ние им предложихме веднага след като се върнат - да дойдат и да се проведе истинска съдържателна среща", коментира Денков.

Според него това, че "те държат да направят тази сцена, в която седят от едната страна масата, а другата е празна", показвало, че ГЕРБ-СДС не искат съдържателна среща и по-скоро било демонстрация за пред медиите.

Той коментира и заявката на Мария Габриел за искането на отстраняването на Иван Гешев от ВСС.

"Ние много отдавна казваме, че е проблем главният прокурор в правосъдната система, не толкова като личност, а като институция, която не подлежи на контрол. Така че се радвам, че най-сетне стигнахме до това разбиране", каза Николай Денков.