"Има такъв народ" одобри заявката на Мария Габриел първата работа на евентуален неин министър на правосъдието да бъде предложение до ВСС за освобождаването на Иван Гешев от поста на главен прокурор. Изтъкнаха обаче, че това не е съдебна реформа и се налага конституционна промяна. От партията на Слави Трифонов харесаха приоритетите на номинираната от ГЕРБ за премиер, но очакват те да бъдат обсъдени на експертно ниво в детайли. След срещата Тошко Йорданов обобщи, че още има само размяна на мнения, но не и постигнато съгласие за кабинет.

"Приоритетите са само рамка, когато предлагаш диалог, се очаква те да бъдат изработени, уточнявани и модифицирани", каза Мария Габриел, като даде да се разбере, че детайлите ще бъдат изчиствани в хода на преговори.

Тя отново очерта 10-те приоритета, които по-рано изведе и на срещите с депутатите от ГЕРБ-СДС и с представителите на ДПС и БСП. Изходът от политическата криза, съдебната реформа, енергийната сигурност, образованието, културното наследство, преодоляването на различията в регионите наред с борбата с демографската криза, ефективна здравна политика, са само част от тях, изреди в експозето си Мария Габриел.

"Тези приоритети на мен би ми се искало да бъдат основа за диалог. След това оставаме отворени за дискутиране на повече детайли", обърна се към представителите на ИТН Габриел. 

И отново повтори: "Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт". 

Снимка: Булфото

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов поощри подхода на Габриел и ГЕРБ за разговори с политическите сили, като напомни, че политическата реалност е такава, че никоя партия не може да управлява самостоятелно.

Снимка: БТА

"Ние одобряваме начина, по който се опитвате да провеждате подобен тип срещи", каза той. 

"Всичко, което очертахте, е прекрасно. Въпросът е в детайлите и целите, там е възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени на експертно ниво", добави депутатът от ИТН.

Той увери, че партията подкрепя заявката на Габриел за освобождаването на Иван Гешев от ВСС.

Снимка: Булфото

"Ние го подкрепяме това, радваме се, че вашата политическа сила е стигнала до този извод две-три години по-късно, но не е само това", заяви Йорданов. "Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Има нужда от промяна на Конституцията", изтъкна той.

Тошко Йорданов акцентира и на реформирането на КПКОНПИ, което също е сред приоритетите на Габриел по темата за съдебната реформа. Той обаче направи уговорката, че от ИТН стриктно ще следят този орган да не се превърне в поредната бухалка, в каквато се опитвали да го модифицират лидерите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков по време на тяхното управление. "Да не се превърне в бухалка на управляващите, които и да са те", наблегна Тошко Йорданов.

Снимка: БТА

Лидерът на ПГ на ИТН призова още за конкретни стъпки, в последователност и със срокове от страна на бъдещото правителство.

"За да получите подкрепа от парламента, трябва да се търси съгласие между повече политически партии", завърши изявлението си Тошко Йорданов в откритата за медии част.

Снимка: Булфото

Двете партии останаха да разговарят насаме.

"Нямаше конкретика, нямаше и срокове, по-скоро имаше разбиране от тяхна страна, че е хубаво да има конкретика и срокове, което е добре.", каза след срещата Тошко Йорданов.

"Аз не бих казал, че тук се търси сходство. Има конкретни проблеми и по-скоро имаме сходство с начина, по който трябва да бъдат решени, т.е финансовото състояние на държавата е зле и е ясно, че трябва да бъдем откровени с българското общество и гражданите, да им обясним колко е зле и че мерките, които трябва да се предприемат, може да изглеждат тежки, но са за определен период от време, за да може страната да започне да се измъква от тази финансова криза", каза Йорданов.

"Радваме се, че разбиранията им са като дясна икономическа сила - ние мислим по абсолютно същия начин, защото ситуацията е такава, че трябва да бъде спряно това неконтролируемо харчене, за да са хората по-богати", коментира още той.

По време на обсъждането на заявката на Габриел за смяна на главния прокурор от ИТН изразили удовлетворение, че ГЕРБ "след "три години манифестации на хората по улиците" са прозрели, че трябва да се вземат мерки за главния прокурор. Проблемът е в самата структура на прокуратурата и може да дойде някой по-лош, когато се смени сегашният главен прокурор, обясни после Тошко Йорданов.

"Ако ме питате, още няма съгласие за нищо. Има излагане на мнения", каза още Йорданов за закритата част на разговора.

"На нас не ни е целта да влезем в правителство. Както знаете, ние дори и в правителство разсъждаваме като хора, които когато нещо не е наред, предпочитат да го свалят", напомни той отново за оттеглянето им от четворната коалиция.

С представителите на ИТН беше и последната среща на Мария Габриел в рамките на разговорите й с политическите сили в парламента, след като беше номинирана от ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат. По-рано тя очакваше на среща ПП-ДБ, които не се явиха, след което обсъди приоритетите си като номинирана за премиер с първия мандат и с ДПС и БСП. Среща с "Възраждане" не е планирана.