Малко преди началото на срещите с другите парламентарно представени партии кандидатът на премиер на ГЕРБ Мария Габриел представи програмата, по която ще работи, ако кабинетът ѝ получи подкрепа в НС. 

Габриел заяви, че стратегията за бъдещото ѝ управление е базирана на трите А-та - амбиция, авторитет в Европа и ангажимента към хората.

"Първото е амбиция - да покажем, че сме способни да съставим правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно. Второто А е авторитет на България в Европа, ако участваме активно в процесите в ЕС. И третото - най-важното, е ангажиментът към хората, към българите. Ние всички имаме ангажимент да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот", каза номинираната за министър-председател. 

Освен заявката за правосъдна реформа с искането за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, Мария Габриел очерта и 10 приоритета, по които ще работи, като първите осен от тях по думите ѝ трябва да бъдат изпълнени в краткосрочен и средносрочен план, а последните два - в дългосрочен, тъй като ще имат сериозно отражение в бъдещия живот на българските граждани. 

Ето какви са 10-те акцента в управленската програма на евентуален кабинет "Габриел":

  • план за излизане от политическата криза и организация на работата на институциите;
  • стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета;
  • правосъдна реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество, конституционна реформа, включително и искане във Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт;
  • справянето с инфлацията и ръста на цените, както и преодоляването на негативните последици за икономиката;
  • приемането на България в еврозоната, като датата ще зависи от бюджета и неговите параметри с дефицит;
  • преодоляването на закъснението по оперативните програми с акцент към животновъдите, включително и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост;
  • подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген, модернизация на армията, активно участие на България в европейските политики за сигурност и спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството в НАТО;
  • ускоряване участието на България в програмите, свързани с модернизацията на страната в сферата на науката, иновациите, образованието, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително и дигитализация на публичния сектор, инвестиции в младите хора;
  • преодоляването на регионалните различия;
  • опазването и подобряването на здравето чрез ефективна здравна политика.

Пред Мария Габриел сега предстоят разговори с представители на останалите политически сили от НС. След като от ПП-ДБ не се явиха в посочения от ГЕРБ-СДС час, следва Габриел да се срещне с ДПС, БСП и ИТН. 

Тя беше категорична, че ключовата дума при разговорите с другите партии ще бъде "диалог".

"Диалог между парламентарните групи по конкретните приоритети в краткосрочен и средносрочен план, които да са приоритети за България и българите. Именно заради това, за да изпълним тези приоритети, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност", подчерта кандидатът за премиер на ГЕРБ.