БСП отидоха на срещата с Мария Габриел и ГЕРБ без лидера си Корнелия Нинова, но изказаха неудовлетворение, че на нея не присъства Бойко Борисов. Социалистите не разбрали какво правителство се предлага и кои точно приоритети ще изпълнява - от програмата на ГЕРБ-СДС или от тази на ПП-ДБ. Същевременно констатираха, че техните приоритети ги няма сред заявените от номинираната за премиер Мария Габриел. Самата тя пък очерта какъв кабинет ще предложи - проевропейски, с експерти, с ясни отговорности и изтъкна, че е било редно като кандидат за премиер първо да се срещне с политическите сили, а след това да има лидерска среща.

От името на БСП Георги Свиленски изказа "огорчение" от подхода, по който беше определена номинацията за премиер". Свиленски посочи, че било добре на тази среща да присъства и Бойко Борисов.

Да се върнем на територията на България, в българската действителност. В рамките на повече от месец не е ясно какво правителство търсите", започна разговора той. "Вече знаем всички приоритети и в крайна сметка нашите ангажименти към обществото не ги виждаме в по-голямата част от тези приоритети. Не се говори нищо за доходи, за повишаване на жизнения стандарт на българските граждани", продължи с критиките заместник-председателят на ПГ на "БСП за България".

"На тази среща много по-полезно, важно и ефективно щеше да бъде да присъстват и г-н Борисов, и г-жа Нинова. Отсъствието и на двамата поставя определени въпроси в посоката как се вижда съставянето на правителство. Не е ясно какво правителство търсите - на ГЕРБ, от експерти, от специалисти, правителство с "Продължаваме промяната". В крайна сметка, нашите приоритети не ги виждаме в голяма част от тези приоритети", обобщи Свиленски.

Малко преди това Мария Габриел представи вече известните 10 основни приоритета, сред които стабилно правителство, стабилни публични финанси, борба с инфлацията, с високите цени, дълбока правосъдна реформа, Шенген, трайна евроатлантическа ориентация, сближаване на регионите и тяхната специализация, здравеопазване за хората. "Изключително важни за нас са младите хора", каза тя и увери БСП, че няма да има орязване на социалните плащания.

Габриел изтъкна, че "България има нужда от работещо правителство". "Осъзнаваме голямата си отговорност, ключовата дума е диалог. Ще работим за екип и стратегия за България за трите А - амбиция, авторитет и ангажимент. Амбиция, че сме способни да съставим правителство, авторитет на България в Европа, текат интензивни процеси, ангажиментът към хората", заяви Мария Габриел и на срещата с БСП, както по-рано го декларира пред депутатите на ГЕРБ-СДС и на срещата с ДПС.

"Ще се разберем по експертизата. Важни са отговорите - какво правителство, с каква подкрепа, за какъв срок. БСП няма да участва в управлението само за да участва в управлението", отбеляза Георги Свиленски.

В същото време от БСП посочиха, че не виждат сред нейните приоритети техните, като здравеопазване, политика по доходите и повишаването на стандарта на живот.

Снимка: Булфото

Той попита Габриел за нейното виждане за състава на правителството. 

"Този разговор за всичко с всички - така няма да стане. Трябва да сложим картите на масата, а празните кутийки да ги оставим на г-н Борисов да се забавлява, докато реши. Такива разговори трябва да се водят от лидерите на партиите. Свиленски обяви още, че точно, както предрекъл - Бойко Борисов посочил Габриел за кандидат за премиер и се скрил. 

"Важното е да говорим какво правителство, за какъв срок и с какви приоритети", настоя да узнае той.

Снимка: Булфото

Мария Габриел тутакси откри противоречие в изказването му - че докато недоволства от подхода за "запълване на кутийките" преди програмата, в същото време Свиленски се интересува от състава на кабинета. "В цялото ви изказване прозира, че тези кутийки трябва да бъдат запълнени", отбеляза тя.

"Ще бъда ясна какво правителство искаме - искаме проевропейско, с ясен профил, с експерти с ясни приоритети и отговорности", отвърна Габриел.

"Аз лично, като жена, съжалявам, че в делегацията с вас не е госпожа Нинова. В момента посоченият кандидат за министър-председател е Мария Габриел. Беше редно да се видя с всички и след това да дойдат въпросите кой и за какво", добави номинираната за министър-председател. Габриел изтъкна, че търси да има съгласие, отново наблегна на ключовата за нея дума "диалог", а в началото на срещата изброи вече огласените си приоритети. "На този етап срещите са между кандидата за министър-председател и политическите сили", разясни още Габриел на Свиленски.

Снимка: БТА

Той отрече да е имало противоречие в речта му.

"Не знам защо така сте разбрали за квадратчетата", каза депутатът от БСП. И изказа песимизъм, че няма как приоритетите да бъдат обединени, защото приоритетите на ПП и ГЕРБ ще бъде едно, приоритетите на останалите партии ще е съвсем друго. "Няма как всичко да бъде обединено и да се получи стабилно правителство за България", заключи Свиленски преди медиите да напуснат залата за разговори за закритата част. 

Снимка: БТА