Светият Синод е съгласен с предложенията между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията, предстои да изрази писмено становище. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

Основните проблеми в този закон касаят финансирането и дарителите на храмовете, както и чуждите вероизповедания.От Светия синод се противопоставиха на държавния контрол за парите на църквата. Промените също предвиждат забрана на чужди държави да финансират вероизповеданията.

"С ДПС направихме взаимно съгласуване по една тема, която днес изтича като предложение между първо и второ четене - Закона за вероизповеданията. Той предизвика доста различни мнения в обществото и в съответните вероизповедания. В тази връзка направихме среща с министър-председателя Бойко Борисов и депутати в Светия Синод. Тогава поехме като ангажимент, че когато има съгласие от Светия Синод по всички законодателни промени, които ще бъдат коригирани между първо и второ четене, ще можем да ги разглеждаме в пленарна зала и в комисии на второ четене", каза още Цветанов.

Той посочи, че депутатът от ДПС Йордан Цонев гарантира, че Светият Синод е съгласен предложенията, които ще бъдат направени между първо и второ четене. "И сега трябва да се вземе писмено становище, че те дават съгласието си и тогава и аз, и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще положим подписа си, за да може действително да изпълним ангажимента си и да спазим срока", заяви Цветанов. 

В поправките в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене направихме всички възможни отстъпки - и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания, каза.депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Имахме многочасови работни срещи с участие на представителите на всички вероизповедания и в рамките им сближихме позициите. И вчера имаше изработен един вариант, в който сме приели почти всички предложения на основните вероизповедания. Предстои днес да уточним редакционно още няколко текстове, след което ще помолим тези, които участват в работната група, да дадат писменото си съгласие. После ще помолим и председателите на парламентарните групи да ги подпишат", каза още Цонев и посочи, че до 18.00 ч. днес поправките трябва да се внесат в Народното събрание, защото тогава изтича срокът.

"Обемът, върху който работим, е много голям. Правят се всички възможни отстъпки - и по отношение на модела на финансиране, и по отношение на чуждите вероизповедания, и по отношение на дарителите, за да остане анонимността на даренията. Въпросът е да започне да работи моделът. В тази връзка работихме в един добър тон и мисля, че ще постигнем консенсус", посочи депутатът от ДПС.