Репортерът от националния седмичник „Десант“ Лъчезар Лисицов поискал  достъп до съдържанието на стенограмата от разговора на 18.01.2008 г. в София между президента Георги Първанов и Владимир Путин, който тогава беше държавен глава на Русия, както и стенограмите от разговорите на двете делегации.

В решението си съдът дава указание на президентството да предостави на Лисицов поисканата от него информация. Магистратите считат, че оспореният мълчалив отказ е незаконосъобразен, поради неспазване на установената от закона форма,  тъй като поисканата информация е обществена, освен това не са представени мотиви.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

При посещението на Путин у нас през 2008 година бяха подписани три големи двустранни споразумения в областта на енергетиката - за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на България -“Южен поток“; основен договор за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ “Белене“ и договор по проекта за нефтопровод “Бургас - Александруполис“. Тогава Първанов заяви, че сме постигнали "Голям шлем".

Утре Путин отново пристига в България, като се очаква между "Газпром" и БЕХ да бъде подписано окончателното споразумение за изграждене на газопровод на българска територия, като част от проекта "Южен поток". Това предизвика напрежение в парламента, където от Синята коалиция директно призоваха премиера Бойко Борисов да не сключва договор, който няма да е изгоден за България.