Това каза държавният глава в отговор на въпрос на съвместната пресконференция с президента на Малта Джордж Абела, който е на държавно посещение в България, предаде БТА.

Убеждаването на европейските ни партньори се осъществява ежедневно, каза Първанов в отговор на въпрос как България ще убеди скептиците за готовността ни за Шенген. Президентът допълни, че те имат възможността включително и на място да се запознаят с това как сме изпълнили техническите изисквания за членство в Шенген.

"Ние настояваме да се имат предвид точно тези критерии, утвърдените до момента и да не се смесват с никакви други съображения - вътрешнополитически за отделните страни, проблеми, свързани с друг комплекс въпроси като механизма за сътрудничество и оценка на напредъка - там ние ще получаваме своите оценки и за в бъдеще, но Шенген е нещо различно - там ние имаме своята готовност и се надявам тя да бъде оценена, както от европейските институции, така и от страните-членки, каза българският президент.

В България също тази есен има избори, аз не бих препоръчал в тези избори, в тази кампания да се коментират европейски въпроси в популистки контекст, с популистки акцент от партиите, от кандидатите, за да се харесат на избирателите си - това е моето послание и към европейските лидери, каза още президентът Първанов.

В момента, в който България удовлетвори всички критерии за приемане в Шенгенското пространство, няма да има никакви допълнителни съображения, никакви допълнителни условия или въпроси от малтийска страна по отношение на нейната готовност да бъде член на Шенген, заяви от своя страна Джордж Абела при срещата си с Първанов.

Балканите стават все по-сигурна и стабилна зона, е казал още Абела в разговора си по-късно  с министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
На срещата са били обсъдени политическите и икономическите отношения между двете страни. Основен акцент в разговора е бил поставен върху ситуацията в Либия, положението в Сирия, Тунис, Египет и въпроса с имиграцията като резултат от тези процеси.
"Това е изпитание на цяла Европа и аз виждам, че българското правителство, наред с другите държави-членки на ЕС, полага доста усилия да облекчи проблема", посочил Джордж Абела.

На визита в страната днес бе и холандския министър по европейските въпроси и международното сътрудничество Бен Кнапен, който се запозна на място с постигнатите технически изисквания на страната за приемането ни в Шенген. „За нас, най-важно е да сме уверени, че напредъкът тук е продължителен, устойчив и необратим и искаме да бъдем убедени, че случаят е именно такъв”, коментира холандският министър.

Европейската комисия ще представи следващия си мониторингов доклад за напредъка на двете страни в реформите на правосъдието и борбата с корупцията през лятото и Кнапен заяви, че Холандия ще вземе решението си за подкрепата на кандидатурите въз основа на изводите от доклада.

За Шенген оттук-нататък сме в ръцете на политическото решение, заяви  вицепремиерът Цветан Цветанов в Брюксел, където европейските министри на правосъдието и вътрешните работи обсъждат бъдещето на Шенгенското споразумение,. По думите му има нагласа да се изчакат резултатите от юлския доклад по мониторинговия механизъм, преди да се вземе политическо решение за влизане на България и Румъния в Шенгенската зона.