Победа с 2/3 се постига, ако си управлявал много добре. Това заяви в интервю за Дир.бг депутатът от ГЕРБ Георги Марков. 

- Г-н Марков, как бихте коментирали преизбирането за премиер за трети път на Виктор Орбан? 

Това е венец на 30-годишната политическа активност на Орбан. На 30 март се навършиха 30 години от онзи ден на 1988 г., когато заедно със свои приятели от юридическия факултет в Будапеща Орбан основа партията на младите демократи "Фидес" за сваляне на комунистическия режим, подчертавам - не за гласност и преустройство. Знаете крилатата му фраза "Съветските войски да напуснат страната", произнесена през юни 1989 г., когато се изискваше голям кураж.

Сега точно на 30-годишния си политически юбилей, за трети път той постигна победа с 2/3. Сами разбирате, че за да победиш с 2/3, след като си управлявал 8 години е възможно само, ако си управлявал много добре, иначе да си омръзнал отдавна. А той управляваше много добре.

Няколко са основните причини, поради които Орбан спечели и тези избори.

Първо е категоричната му позиция от 2015 г., че така наречените мигранти, които преминават незаконно границата на суверенни държави не на отредените за това места и постановения ред, не са никакви мигранти, а завоеватели. Една ръжда, както той я нарича, която ще ерозира Европа и християнството. Орбан изгради стена, след това и втора, прати 12 000 полицаи на границата и успя да удържи този наплив от мигранти, обявявайки, че Унгария за разлика от Германия, никога няма да приеме исляма. Г-жа Меркел наскоро каза, че ислямът е част от Германия, докато Орбан каза предизборно, че той не е и никога няма да стане част от Унгария, ако той бъде избран отново за премиер. Орбан заяви, че Унгария няма да възприеме квотите за бежанците, защото това е нейният дом, в който тя решава с кого да живее. И иска да запази хомогенния състав на унгарската нация. Унгария е християнска. Орбан заяви, че уважава другите малцинства, уважава еврейската общност, направи втората по големина синагога в Суботица, но тези хора няма да ги приемем в Унгария, защото те са чужди на нашия манталитет, на нашия морал, на нашата религия, на нашия език, на нашия бит и ние не може да ги интегрираме, заяви Орбан. Той проведе референдум по въпроса, който завърши 99 на 1. 3 361 000 унгарци се обявиха срещу квотите, а само 50 000 бяха "за".

През 2012 г. успя да изпълни предизборното си обещание да спечели битката с монополите и да свали цените на тока, на газа, на водата, на сметта с 25%.

След това успя да задължи банките да предоговорят заробващите в швейцарски франкове договори с потребителите, при които курсът на франка оставаше само за сметка на потребителя. В резултат на, което спаси на практика един милион граждани да им бъдат ипотекирани жилищата и чрез една много силна икономическа политика, включително и на Централната банка в Унгария.
Форинтът е национална валута, Унгария не желае да възприеме еврото. Орбан отвори икономиката на Изток, успя да свали безработицата от 12% на 3,8%. Създаде 8000 нови работни места, успявайки да привлече изключително нови инвестиции.
В град Кечкемет откри завода на "Мерцедес", в който всеки две минути се прави кола. Разшириха се заводите на "Ауди" в Гьор, на "Опел" по границата със Словакия, както и на "Сузуки". Лично възрастният Сузуки дойде да подкара новия модел.

Орбан проведе и безупречна социална политика в последните осем години, в резултат на което той успя да вдигне раждаемостта на Унгария с 46%. Целенасочена бе политиката му за увеличаване на раждаемостта на унгарските семейства. Първо въведе шест годишен платен отпуск за жените по майчинство, след това да се хранят децата безплатно в детските градини и в яслите, а сега вече и в началните училища. Въведе големи бонуси на многодетните семейства спрямо данъците, които трябва да заплащат и много щедрост от държавата към третото дете. 30 000 евро подарък за трето дете плюс 33 000 евро кредит от държавата на много ниска лихва от 2,5% за 25 години. За многодетните семейства има и преференции при реконструкция и ремонти на жилище.

В резултат на тази икономическа политика дългът на Унгария бе изплатен и миналата година в Париж Орбан обяви, че Унгария няма нито един цент задължения към която и да е чужда държава, към който и да било финансов източник.

- Какъв знак даде Унгария към ЕС, ясен ли е той,  какво ще се случи в следващите години?


- С преизбирането на Орбан Унгария дава ясен сигнал, защото страната е една от най-европейските в Европа. Да не забравяме, че в тази държава през 1896 г. е построено първото в Европа електрическо метро. През 1899 г. само е изграден най-помпозният, най-красивият парламент в света, символът на демокрацията, а 1915 г. е създаден цял жанр в музиката - мюзикъла. Т.е. това е един народ много по европейски и от един Люксембург, където министър-председателят, за разлика от Орбан, който е женен за жена и има пет деца, е женен за мъж.

Разбира се, че се дава ясен знак от страна на Унгария и това показват и серията телеграми на държавници. Но Европа няма как да не бъде разделена по въпроса за мигрантите. Това разделение е непоправимо. Вишеградските страни категорично ще останат християнски, те няма да приемат под никаква форма мигранти. Тук  (в Будапеща) в петък дойдоха г-н Качински и новият полски премиер Матеуш Муравецки и казаха на г-н Орбан "ние сме с теб и ще следваме твоята политика". Тези страни ще издигнат християнството в култ. Другите страни, западноевропейските, ще останат мултикултурални, ще се хвалят, че ислямът е в тях и ще си търпят последствията. Докато във вишеградските страни и Орбан специално осигури най-важното за хората здравето и живота, западноевропейските страни не са в състояние да го направят. Само за две години и половина крупните терористични актове от мигрантите са 23, убити са 303 души, 1200 са тежко ранени. Тук в Унгария това нещо не може да стане, пиле не може да прехвръкне през границата.

Това е ясен сигнал към Европа, че може и да са по-бедни централноевропейските страни, но те са природно по-високо интелигентни и държат за християнството. Право е на Германия да се радва, че ислямът е станал част от нея. Унгария се радва, че не е и за това избира Орбан.

Не може да не отбележим краха на социалистическата партия трети пореден път в Унгария, едва събра 12%, както всички останали в Европа, в момента виждате резултатите и идва ред да падне и шведският премиер пак по тези причини, неспособност да се справи с кризата и с тази безумна политика.

В този си вид ЕС е изключено да съществува, трябва да се преформулира европейският договор, няма да има Съединени европейски щати, видяхте политици като Мартин Шулц, Марио Ренци и лидерът на социалистите в Австрия Кристиан Керн бяха изхвърлени от политическия живот, размазани от избирателите в собствените си страни. И както казва Орбан "те захапаха Унгария и си счупиха зъбите". Няма да има така наречената солидарност в политиката, защото това е солидарност на глупостта. Не са склонни централно европейските страни да слушат Германия и Франция, защото онези не са им началници.

Т.е. догодина Европарламентът ще бъде съвсем различен от този сега. В него за пръв път ще има и то с много солидна парламентарна група или фракция Партията алтернатива за Германия, за пръв път там ще има мощно навлизане на Северната лига, на Петте звезди от Италия, на Партията на свободата. Събудиха се европейските граждани и ще изметат този неолиберален елит, който направи най-голямата пакост в Европа след Втората световна война да посегне на християнския характер на континента и да посегне на семейството.

- Има ли политически дебат в Унгария? 

- Истинският политически дебат в страната не е преставал. Той е изключително истеричен. В Будапеща съществува една много силна неолиберална общност, това си е от край време, обвиняват непрекъснато в антисемитизъм Орбан.  Но Натаняху беше миналата година тук и го прегръщаше, Орбан хвърли милиони за синагогата в Суботица. Опитът да бъде изкаран антисемит е безплоден. Истината е, че неолибералната общност не може да противопостави на Орбан никаква алтернативна политика в икономиката, говори за за солидарност с Брюксел, нещо което нормалният унгарец не приема. Дебатът не е преставал, защото неолибералите държат няколко много силни телевизии, вестници, радиа, от сутрин до вечер обясняват какъв тиранин е Орбан. Дебатът е и в това, че 72% излязоха да гласуват.